CDA afdeling Gelderland


Regionaal Samenwerkingsprogramma

---

Op woensdag 23 april 2008 hebben Provinciale Staten het voorstel over het Regionaal Samenwerkingsprogramma (RSP) aangenomen.

Het RSP is overkoepelend geheel van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid, het Kleine Stedenbeleid, Regiocontracten en de sleutelprojecten. Het Regionaal Samenwerkingsprogramma is een belangrijk onderdeel van het Gelders coalitie akkoord âGelderland maakt het verschilâ. Samen met 13 Gelderse steden en de 6 Gelderse regioâs investeert de Provincie Gelderland in Gelderland om het verschil te kunnen maken. Fysieke investeringen zoals de aanleg van fietspaden, maar ook investeringen om de sociale samenhang te versterken en de leefbaarheid in wijken te verbeteren.

Het CDA is bijzonder tevreden over de inhoud van het RSP en wij zijn onder de indruk van de kwaliteit van de programmaâs. Wij geven het college van GS een groot compliment voor het voorstel dat nu voor ons ligt. Een compliment niet alleen voor GS, maar nadrukkelijk ook voor de regioâs en gemeenten en alle betrokken medewerkers.

De afgelopen 10 maanden is er hard gewerkt aan het opstellen van de programmaâs voor het RSP. Grote omvangrijke programmaâs en ook divers van inhoud. Daarnaast een dynamisch en niet eenvoudig proces, waarbij zowel colleges, gemeenteraden als medewerkers betrokken zijn geweest. GS heeft bij de steden en regioâs nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de democratische legitimatie en de Staten zijn ook geïnformeerd over de democratische processen. Wat ons betreft heeft GS gedaan wat het kon om de democratisch legitimatie zo goed mogelijk neer te zetten.

Het CDA is blij met de 2 maanden uitstel die Provinciale Staten tijdens de vergadering van september hebben gegeven voor het indienen van de voorstellen.

Hierdoor kon de kwaliteit van de voorstellen verder verbeterd worden en was er meer tijd om de gemeenteraden te betrekken bij de voorstellen.

Het CDA heeft de extra tijd ook benut om regionale bijeenkomsten te organiseren en de inhoud en het proces van de regiocontracten, GSO en KSB met onze achterban te bespreken.

Vanuit de regioâs en steden horen wij positieve berichten. Tijdens de commissievergadering 2 weken geleden heeft Dhr. Gerritsen, burgemeester van Zutphen namens de 8 grote Gelderse steden die deel uitmaken van het GSO ingesproken op het RSP programma.

Daarbij kwam naar voren dat de samenwerking tussen de provincie en de steden zowel bestuurlijk als ambtelijk goed en plezierig is verlopen.

Helaas zijn er ook partijen die teleurgesteld zijn. Zo hebben we van de Stadsregio een brief ontvangen waarin zij aangeven teleurgesteld te zijn over de toekenning van het budget.

De beschikbare budgetten voor zowel GSO, KSB, regiocontracten en sleutelprojecten zijn ruim overvraagt. Zo is er voor de regiocontracten 185 miljoen euro provinciale bijdrage gevraagd, terwijl hiervoor oorspronkelijk 30 miljoen euro beschikbaar was. Door toevoeging van sectorale middelen komt dit nu uit op 52 miljoen euro.

Het feit dat de budgetten ruim zijn overvraagd is een signaal dat blijkbaar grote behoefte is aan het partnerschap van de provincie Gelderland.

Het CDA kan begrijpen dat sommige partijen teleurgesteld zijn omdat ze niet die financiële bijdrage hebben gekregen die ze verwacht hadden.

Met betrekking tot de Stadsregio willen wij nog wel opmerken dat deze regio veruit de grootste bijdrage ontvangt, namelijk EUR 43 miljoen van het totale budget van ⬠152 miljoen.

Het CDA vraagt zich af of de gemeentebesturen achter de brief van de Stadsregio staan.

Het CDA ziet in het huidige voorstel een aantal duidelijke verbeteringen ten opzichte voorgaande contracten van GSO, KSB en regiocontracten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd. Er is sprake van een leerproces en wij hopen dat deze leercurve zich zal voortzetten de komende periode.

Een verbetering die we constateren is o.a. de vermindering van de bureaucratie. De regiocontracten worden nu net als KSB en GSO op programma niveau afgerekend en niet op projectniveau. Daarnaast hoeven er minder accountantverklaringen opgesteld te worden. Tenslotte zijn de beoogde resultaten en de beoogde maatschappelijke effecten meer SMART geformuleerd. Ook in het laatste vervolgvoorstel dat wij hebben ontvangen zijn hierin nog verbeteringen aan gebracht.

Een onderdeel dat de CDA statenfractie mist in de regiocontracten is de revitalisering van bedrijven terreinen. Voor het CDA is dit een belangrijk speerpunt. De gedeputeerde heeft al aangegeven dat GS naar een passende oplossing wil zoeken en dat dit bij de voorjaarsnota aan PS zal worden voorgelegd. We zijn blij met deze toezegging en zullen hier bij de voorjaarsnota op terug komen.

Begin 2010 zal er een ijkmoment zijn voor het Regionaal Samenwerkingsprogramma, dit is een belangrijk moment. Provinciale Staten worden jaarlijks op de hoogte gehouden over de voortgang van het RSP en PS kan dan sturende uitspraken doen. Maar alleen op het ijkmoment kunnen de contracten aangepast worden.

Het CDA is bijzonder tevreden over het Regionaal Samenwerkingsprogramma en wij ondersteunen het voorstel volledig. Wij vertrouwen erop dat de goede samenwerking tussen de provincie en de regioâs en gemeenten bij het opstellen van de programmaâs wordt voortgezet bij de uitvoering van deze programmaâs. Zodat uiteindelijk de Gelderse burger de resultaten hiervan kan zien en ervaren.

Petra van den Born
CDA Statenlid
p.vanden.born@ps.gelderland.nl

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 24-4-2008