Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 24 april

Fryslân, 24-04-2008 o Politieberichten van woensdag 23 april 07.00 uur t/m donderdag 24 april 07.00 uur.

Munnekezijl: politie houdt twee verdachten aan voor diefstal uit ambulance
De politie heeft woensdagochtend een 19-jarige inwoner van Visvliet en een 26-jarige inwoner van Munnekezijl aangehouden op verdenking van diefstal. Op zondag 13 april werd uit een ambulance aan de Methardusstraat in Munnekezijl een navigatiesysteem, een telefoon en een brandblusser gestolen. De telefoon en de brandblusser werden dezelfde dag in een plastictas bij de ambulancepost in Buitenpost gevonden. Van het navigatiesysteem bleek alleen de cd-rom met daarop de routes weg te zijn. De cd-rom werd in een tuin in Munnekezijl teruggevonden. Dankzij enkele tips van getuigen konden de twee verdachten woensdagochtend worden aangehouden. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee het politiebureau verlaten in afwachting van verdere strafvervolging.

Gorredijk: politie zoekt getuigen vernieling fiets
De politie zoekt getuigen van de vernieling van een zwarte damesfiets. De fiets werd donderdagochtend 17 april omstreeks 10.00 uur door een 57-jarige inwoner van Gorredijk gestald in de fietsenstalling aan de Stationsweg. Toen de eigenaar s middags terugkeerde, zag hij dat zijn fiets volledig was vernield. De politie zoekt getuigen van deze vernieling. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Nijehaske: bromfietscontrole
De politie heeft woensdagochtend van 07.30 uur tot 08.45 uur op de Jousterweg een bromfietscontrole gehouden. Tijdens de controle werden twintig bromfietsen gecontroleerd. Vier bestuurders kregen een bekeuring voor een te hoge constructiesnelheid. De hoogst gemeten constructiesnelheid was 75 kilometer per uur, terwijl 45 kilometer is toegestaan. Van deze bromfietser werd het kentekenbewijs ingevorderd.

Lemmer: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Schouw. Tussen dinsdagavond en woensdagochtend kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de horecagelegenheid werden een aantal lege kratten bier en een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 27-jarige inwoner van Lemmer aangifte.

Heerenveen: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagochtend op de Burgemeester Falkenaweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 80-jarige fietsster gewond raakte. De vrouw verleende op de kruising met de Koornbeursweg geen voorrang aan een 55-jarige automobilist uit Heerenveen en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Heerenveen: rijbewijs kwijt na alcoholgebruik
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige vrouw uit Heerenveen. Rond half twee meldde een anonieme getuige dat de bestuurder van een auto dronken achter het stuur zat. De politie ging direct ter plaatse en trof de verdachte met de auto aan op de Trekker. De bestuurster bleek zwaar onder invloed van drank. Ze was onvast ter been en aan het bureau blies ze 1020 ug/l. Haar rijbewijs werd ingevorderd, ze kreeg een rijverbod en ze moet zich voor de rechter verantwoorden.

Drachten: aanhouding na vernieling en bedreiging
De politie heeft woensdagavond een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging. Omstreeks 16.00 uur ergerde de aangever, een 37-jarige man uit Burgum, zich aan het zijns inziens gevaarlijke en onverantwoorde weggedrag van de verdachte. Hij zou met zijn scooter zonder helm en met hoge snelheid over De Kiel hebben gereden. Daarop maakte de aangever een gebaar met zijn handen alsof hij een foto maakte. De verdachte draaide daarop zijn voertuig en reed terug naar de aangever, die inmiddels in zijn auto was gestapt. De verdachte schopte een paar keer tegen de auto waardoor schade ontstond. Ook bedreigde hij de aangever verbaal, waarna hij weer vertrok. Aan de hand van het kenteken van de scooter was de verdachte snel achterhaald. De politie heeft de voordeur van zijn woning opengebroken, omdat er niet werd open gedaan. De verdachte was echter al weer gevlogen. Wel werd de scooter in de berging aangetroffen. Die werd in beslag genomen. De verdachte keerde later terug naar de Kiel. Daar werd hij herkend en alsnog aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie heeft woensdag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Archipelweg. Men is overdag, waarschijnlijk door te flipperen, binnengekomen. Mogelijk is ook een schroevendraaier gebruikt om de deur te openen. Uit de woning werd een laptop gestolen. De 29-jarige bewoonster deed aangifte.

Deinum: sieraden gestolen bij insluiping
De politie heeft woensdag een onderzoek ingesteld naar een insluiping in een woning aan de Sint Janswei. Tussen 13.00 en 21.00 uur zat de bewoonster, een 78-jarige vrouw, in de tuin. In die tijd is een onbekende is huis geweest en heeft uit de slaapkamer sieraden gestolen. De politie voert vandaag, donderdag, een buurtonderzoek uit.

Leeuwarden: inbraak winkel
De politie is op zoek naar de daders van een inbraak in een winkel aan de Nieuwestad. Donderdag omstreeks 03.10 uur ging het alarm van de winkel af. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek er te zijn ingebroken. Onder andere waren vitrines ingeslagen en was een onbekende hoeveelheid fotoapparatuur verdwenen. Omdat de daders mogelijk nog in de winkel waren, werd door een politiehond het pand afgezocht. De daders werden niet meer aangetroffen. Het is nog onduidelijk hoe de inbrekers waren binnengekomen. Mogelijk door een ruit uit te nemen maar het kan ook zijn dat ze zich hebben laten insluiten. Een 48-jarige man uit Noardburgum deed namens het bedrijf aangifte.

Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft woensdag op meerdere plaatsen in de provincie snelheidscontroles gehouden naar aanleiding van klachten. Daar werd van drie bestuurders het rijbewijs ingevorderd omdat ze de maximum snelheid fors hadden overschreven.
Op het Leechlân in Warten werd gecontroleerd tussen 17.30 en 19.00 uur. Op dat moment was er veel fiets- en landbouwverkeer op de weg. De 16 bestuurders die bekeurd werden, reden tussen de 101 en 141 km/u. Daar mag je maar 80 km/u. De snelste, een 29-jarige automobilist uit Grou, reed 137 km/u. Naast de bekeuring werd zijn rijbewijs ingevorderd.
Op de Hoofdweg in Echtenwerd tussen 16.00 en 19.00 gecontroleerd. De maximum snelheid is daar 50 km/u. Van de 750 gecontroleerde voertuigen werden er 268 bekeurd omdat ze veel te hard reden. De snelste presteerde het om 96 km/u te rijden.
Op de Waldwei ter hoogte van Garyp werd een bestuurder van een bestelauto, een 31-jarige vrouw uit Boerakker, gevolgd, die 154 km/u reed. Dat is 54 km te veel. Ook haar rijbewijs werd ingevorderd. Een 20-jarige man uit Leeuwarden reed op dezelfde weg ruim 200 km/u. Zijn rijbewijs kon niet ingevorderd worden, omdat hij geen rijbewijs had. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau omdat hij nog enkele andere boetes had openstaan. De auto werd in beslaggenomen.

De politie heeft woensdagochtend in Sneek een snelheidscontrole gehouden ter hoogte van de wegwerkzaamheden nabij het nieuwe aquaduct in de Stadsrondweg-Zuid. In verband met het werk gold daar een snelheidsbeperking van 50 km/u en waren aanduidingborden met de tekst werkzaamheden geplaatst. Terwijl wegwerkers bezig waren met het plaatsen van de vangrail er was dus een directe gevaarzetting - passeerden drie automobilisten met een snelheid van 78 en één zelfs met een snelheid van 86 km/u. Ze hebben allemaal een bekeuring gekregen.
Van alle genoemde snelheden is de voorgeschreven correctie afgetrokken. De geconstateerde snelheden lagen hoger.

Sneek: brandstichting
De politie heeft woensdagavond geassisteerd bij een brandje op de Molenkrite. Een hoeveelheid grof vuil, opgestapeld tegen de muur van een berging, was vermoedelijk in brand gestoken. Een buurtbewoner greep in en trok de stapel uit elkaar. Hij liep daarbij lichte brandwonden op en heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen.