Milieudienst Rijnmond

Geen noodzaak voor bodemsanering in Vogelbuurt in Maassluis

24.04.2008 8:45
Expertisecentrum, bureau Bodem en Toetsing

Volgens Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland is er geen noodzaak voor een spoedige bodemsanering in de Vogelbuurt in Maassluis. Vanaf 23 april 2008 ligt dit besluit in een ontwerpbeschikking zes weken ter inzage.

Ecologische risico's

In de Vogelbuurt hebben in het verleden diverse ophogingen, waaronder baggerspecie, plaatsgevonden, waardoor in de grond verontreinigingen voorkomen. In de beschikking van 21 maart 2005 heeft Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, op basis van een modelmatige beoordeling, vastgesteld dat er sprake is van mogelijke risico's voor plant en dier, zogenaamde ecologische risico's.

Ecologisch onderzoek

Om vast te stellen of daadwerkelijk sprake is van ecologische risico's, moet een locatiespecifiek ecologisch onderzoek plaatsvinden. Een adviesbureau heeft in 2007 een ecologisch onderzoek uitgevoerd in de Vogelbuurt in opdracht van de gemeente Maassluis. Hiervoor zijn zeven tuinen in de Vogelbuurt onderzocht om te bepalen of de bodemverontreiniging effecten heeft op plant en dier.

Geen risico voor plant en dier

Uit het onderzoek blijkt dat de aanwezige bodemverontreinigingen niet leiden tot meetbare ecologische effecten. De conclusie van het onderzoek is dat geen sprake is van daadwerkelijke ecologische risico's.
Omdat al eerder is vastgesteld dat er geen risico's bestaan voor de gezondheid van mensen en er ook geen sprake is van een verspreidingsrisico, willen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland daarom besluiten dat er geen noodzaak is voor een spoedige sanering.