Ingezonden persbericht


Groesbeek, 21 april 2008


- Persbericht -

"Nijmegen tussen bezetting en bevrijding"

Van 24 april t/m 28 september 2008 is in het Bevrijdingsmuseum de tentoonstelling "Nijmegen tussen bezetting en bevrijding" te zien. In deze tentoonstelling, die nog nooit in deze omvang is getoond, wordt het dagelijks leven van de Nijmeegse bevolking tussen 1940 en 1945 in beeld gebracht. De inval van de Duitse troepen, de vervolging van joodse burgers, het verzet, het vergissingsbombardement, de frontstadperiode, de bevrijding en wederopbouw, zijn enkele van de thema's die worden getoond aan het publiek. Unieke objecten, filmbeelden, foto's, documenten en zelfs geuren doen de geschiedenis herbeleven. De bezoekers zien hoe in mei 1940 de burgemeester van Nijmegen alle samenscholingen verbood, het "rokertje" op de bon ging en de NSB in een kindertehuis jongeren indoctri- neerde. Ruim 220 verzetsmensen, waaronder studenten en priesters, werden als harde kern actief de stad. Eén derde van hen moest het met de dood bekopen. Granaten en bommen suisden van verschillende kanten over en op de stad. Tussen alle ellende door mocht het Concertgebouw De Vereniging zich met dans- en feestavonden toch nog in een grote belangstelling verheugen. De klanken van de Engelse walzen, de tango's en de Jazz-muziek leven nog volop in de herinnering van ooggetuigen.

Nijmegen en omgeving speelden in de laatste twee oorlogsjaren een hoofdrol op het wereldto- neel: eerst tijdens Market Garden, daarna tijdens het Rijnlandoffensief. Grote groepen burgers hadden in schuilkelders geleefd. Nijmegen herbergde onder deze omstandigheden 3.000 evacués, voornamelijk afkomstig uit de Betuwe, en ingekwartierde geallieerde militairen. Er kwamen in de stad ruim 2.200 mensen om door oorlogsgeweld. De aanvankelijke bevrijding van Nijmegen in september 1944 en de daaropvolgende frontstadperiode hadden de Nijmegenaren als een onberekenbare roulette tot verrukking én wanhoop gebracht. In de expositieruimte van het Bevrijdingsmuseum wordt ook de nieuwe en pas geopende databank "Oorlogsdoden in Nijmegen 1939-1945. Meer dan een naam..."getoond. Deze databank is samengesteld onder auspiciën van het Stedelijk 4 & 5 mei Comité Nijmegen en vormt een digitaal monument voor de vele slachtoffers, met name onder de Nijmeegse burger- bevolking. De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van het Regionaal Archief Nijmegen.


- Einde persbericht -

Tentoonstelling "Nijmegen tussen bezetting en bevrijding"

Periode:
24 april t/m 28 september 2008

Openingstijden:
Maandag - zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Zondag: 12.00 tot 17.00 uur

Adres en contact :
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4 Groesbeek
Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl


---- --
UITNODIGING
Opening "Nijmegen tussen bezetting en bevrijding"

Groesbeek, 19april 2008

Zeer geachte heer, mevrouw,

Graag nodigen wij u uit voor de officiële opening op 23 april a.s. van de tentoonstelling "Nijmegen tussen bezetting en bevrijding" alsook van de databank "Oorlogsdoden in Nijmegen 1939-1945. Meer dan een naam...". In de tentoonstelling, die nog nooit in deze omvang is getoond, wordt het dagelijks leven van de Nijmeegse bevolking tussen 1940 en 1945 in beeld gebracht. De inval van de Duitse troepen, de vervolging van joodse burgers, het verzet, het vergissingsbombardement, de frontstadperiode, de bevrijding en wederopbouw, zijn enkele van de thema's die worden getoond aan het publiek. Unieke objecten, filmbeelden, foto's, documenten en zelfs geuren doen de geschiedenis herbeleven. De databank "Oorlogsdoden in Nijmegen 1939-1945. Meer dan een naam..." is een digitaal monument voor de vele slachtoffers, met name onder de Nijmeegse burgerbevolking. Op de ongeveer 50 oorlogsmonumenten in de stad staan vaak wel de namen, maar een toelichting op de persoon en op de oorlogsgebeurtenis, waar hij of zij bij betrokken was, ontbreekt. Uiteindelijk zullen niet alleen de burgers, maar ook de vele militaire slachtoffers hun plaats krijgen op de databank. Met deze tentoonstelling (te zien van 23 april t/m 28 september 2008) en de databank zal de bezoeker kennismaken met één van de belangrijkste episodes uit de Nijmeegse geschiedenis: een geschiedenis van strijd tussen vrijheid en onvrijheid, die zich onmiskenbaar bewoog op het niveau van wereldgeschiedenis.

Programma 23 april:
14.30 uur: Ontvangst met koffie / thee
15.00 uur: Officiële opening:

. Welkom, drs. Wiel P.H. Lenders directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
. Inleiding tentoonstelling, Frank Eliëns, auteur "Nijmegen tussen bezetting en bevrijding"

. Muzikaal intermezzo: Majorie Scholtz

. Inleiding databank, dr. Hardy Beekelaar, vice-voorzitter Stedelijk 4 & 5 mei Comité
. Openingsrede en opening, mr. Th. C. de Graaf, burgemeester van Nijmegen
. Overhandiging eerste exemplaar van het dagboek van mw. C.D. Röling-Taverne aan drs. G. Prick, burgemeester van Groesbeek

. Muzikale afsluiting: Majorie Scholtz

. Bezichtiging tentoonstelling / databank en een hapje /drankje

Wij hopen van harte u op deze dag te mogen begroeten. R.s.v.p info@bevrijdingsmuseum.nl of 024-3974404 (uiterlijk 22 april a.s.) Met vriendelijke groet en hoogachting,

Drs. Wiel P.H. Lenders, directeur


---- --
---






---






---






---