GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks pleit voor zwaarder belasten van CO2-uitstoot

Straatsburg, 24 april 2008 - Momenteel debatteert het Europees Parlement over het invoeren van milieubelastingen. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het essentieel om de ontwikkeling en het gebruik van duurzame producten te bevorderen. Ze is groot voorstander van het voorstel om naast de handel in emissierechten een minimale belasting te heffen op het uitstoten van CO2.

Energieproducenten zijn nog heel terughoudend met het investeren in duurzame ontwikkeling, omdat ze niet weten of dat in de nabije toekomst ook economisch aantrekkelijk zal zijn. Zo geeft emissiehandel nog geen zekerheid aan bedrijven, omdat de markt voor emissierechten in kan storten.

Volgens Buitenweg is het daarom belangrijk dat de uitstoot van CO2 een vaste prijs krijgt. "Als de prijs van CO2 volledig door de emissiehandel wordt bepaald, dan hebben bedrijven geen zekerheid. Stort de markt voor emissierechten in, dan renderen investeringen in duurzaamheid niet. In 2006 is dat al gebeurd. Er is daarom een duidelijke ondergrens nodig. Met een vaste minimale belasting maak je investeringen in duurzame energie uiteindelijk aantrekkelijk voor bedrijven", aldus Buitenweg

GroenLinks vindt het ook belangrijk dat Europa en de lidstaten het ´de vervuiler betaalt´ principe verder doorvoeren. Op dit moment wordt het grootste deel van de milieubelastingen betaald door particulieren, terwijl de industrie het recht om te vervuilen nog te vaak cadeau krijgt.

"Die onrechtvaardigheid moet rechtgezet worden. De vervuiler moet betalen. Eigenlijk subsidiëren we nu dagelijks milieuvervuiling, want het overgrote deel van de milieukosten die de vervuiler niet betaalt, komen op rekening van de hele maatschappij", aldus Buitenweg.


--------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa