Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nummer : 136
Datum : 24 april 2008

'Opnieuw vier knelpunten in rail- en waterverkeer opgelost' Feestelijke opening vier spoorbruggen

In het kader van het Friese Merenproject was vandaag de feestelijke opening van vier spoorbruggen; Boazum, Zwaagwesteinde, Oud Deel en Yndyk. Mevrouw J.A. de Vries, gedeputeerde provincie Fryslân heeft samen met de heer C. de Vries, directeur ProRail regio Noord-Oost en de heer S. Eiling, wethouder Gemeente Nijefurd de officiële openingshandeling verricht. Door middel van een filmpresentatie, waarin de aanpassingen versneld te zien waren, en een groot meetlint werden de drie verhogingen en de verbreding in Boazum goed zichtbaar.

Opnieuw zijn er vier knelpunten in rail- en waterverkeer opgelost. De spoorbrug bij Boazum is vervangen door een nieuwe brug en de doorvaart is naar 7,00 meter verbreed. De nieuwe spoorbrug is ten noorden van de oude locatie geplaatst. De scherpe bocht in de Middelseerûte is hiermee vloeiender geworden, waardoor het voor de watersporter een stuk overzichtelijker is.

De spoorbrug bij Zwaagwesteinde is verhoogd met 13 centimeter. De gehele Lits-Lauwersmeerroute is nu geschikt voor boten met een doorvaarthoogte van 3,00 meter. De spoorbrug bij Yndyk is onderdeel van de vaarroute Koudum - Hindeloopen en nu ook 3,00 meter. De brug bij Oud Deel is ook verhoogd tot 3,00 meter. Door deze verhoging is de vaarroute naar de Grutte en Lytse Wielen een volwaardige vaarroute geworden (klasse CM).

Investering

De werkzaamheden aan de vier spoorbruggen maken onderdeel uit van het Friese Merenproject. Voor deze vier spoorbruggen hebben het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ Kompas, het Europese Fonds Regionale Ontwikkeling en de Bodemdalingscommissie subsidies verstrekt. Daarnaast hebben provincie Fryslân en de betrokken gemeenten Nijefurd, Leeuwarden en Littenseradiel een bijdrage geleverd.

Meer informatie over dit onderdeel van Het Friese Merenproject is te vinden op www.friesemeren.nl.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, telefoon 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden via Internet: www.fryslan.nl en www.friesemeren.nl. Voor foto's van de officiële opening kunt u contact opnemen met Hilde Faber van Camerik Voortman, telefoon 0513-640017.


---- --