Gemeente Hengelo

Actueel

Hengelo pakt laaggeletterdheid aan

Hengelo, 14 april 2008

Hengelo pakt laaggeletterdheid aan

Hengelo wil de kansen op de arbeidsmarkt van laaggeletterden met werk verbeteren. De gemeente Hengelo wil werkgevers in de gemeente stimuleren om aandacht te besteden aan lees- en schrijfvaardigheden van hun werknemers. Op vrijdag 25 april geeft wethouder Janneke Oude Alink het startschot voor het project Laaggeletterdheid & bedrijven. Het project wil de arbeidskansen van werknemers die moeite hebben met lezen en schrijven verbeteren. De gemeente is van plan om laaggeletterden op te sporen die werken bij bedrijven en instellingen binnen Hengelo. Vervolgens geeft het ROC van Twente een cursus om de laaggeletterdheid van deze mensen aan te pakken.

Visie gemeente Hengelo

De gemeente wil met het project Laaggeletterdheid & bedrijven een aanzet geven in het opsporen en uitbannen van laaggeletterdheid. Het is een vervolg op het landelijke aanvalsplan laaggeletterden Van A tot Z betrokken en de landelijke campagne Leren lezen en schrijven. Het plan sluit prima aan bij visie en beleid van de gemeente. De gemeente doet al veel aan onderwijs voor de Hengelose bevolking. Ook vanuit economisch oogpunt zoekt de gemeente een verbinding met bedrijven in Hengelo.

Voorbeeldfunctie

HRM-directeur de heer A. Witte van Asito is bereid gevonden om als werkgever aan het project deel te nemen. De heer Witte wil met collegas en bedrijven in gesprek gaan om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.
De gemeente is als werkgever ook een eigen project laaggeletterdheid begonnen.
Dit project valt onder de Schrijftraining van de gemeente, waarvoor alle medewerkers van de gemeente zich kunnen inschrijven om te leren om eenvoudiger te schrijven. Met dit project wil Hengelo een voorbeeld zijn voor andere bedrijven om mee te doen aan het project Laaggeletterdheid & bedrijven.

Cursuscadeaubon

De gemeente Hengelo zorgt voor de projectfinanciering en betaalt voor de duur van een jaar de opleidingstrajecten voor de laaggeletterden. Met deze eerste stap probeert de gemeente bedrijven ertoe te bewegen laaggeletterdheid te her- en erkennen en om er daadwerkelijk iets aan te doen. Hengelo geeft aan bedrijven een cursuscadeaubon waarmee de medewerkers een opleidingstraject van een jaar bij het ROC van Twente kunnen volgen.

Officiële start

Wethouder Janneke Oude Alink van Onderwijs reikt op vrijdag 25 april de eerste cursuscadeaubon uit aan de heer A. Witte, HRM-directeur Asito. De overhandiging van deze cursuscadeaubon is de officiële start van het project.