Raad voor Werk en Inkomen


Den Haag, 25-04-2008

Analyse kenmerken en cliëntstromen Wajong

De RWI heeft bureau SEO Economisch Onderzoek een onderzoek laten doen naar het bestand jong gehandicapten met een Wajong-uitkering. Gekeken is daarbij naar waar en onder welk wettelijk regime ze werkzaam zijn, welke re-integratiekansen ze hebben en welke route ze afleggen binnen het voorzieningenstelsel van de sociale zekerheid. Op basis van dit onderzoek heeft de RWI een analyse over dit onderwerp opgesteld. De RWI heeft zijn analyse en het bijbehorende onderzoeksrapport overhandigd aan de bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan de Stichting van de Arbeid.

Enkele uitkomsten van de analyse zijn:

* Vanaf 2005 geldt voor de Wajong een steeds ongunstiger verhouding tussen uitstroom en instroom.

* Binnen de uitstroom lijkt er een positieve trend te zijn richting regulier werk. Maar hier speelt mee dat er een groep Wajongers (circa 11.000) is, die wel in de SW-sector werken, niet onder het wettelijke regime van de WSW vallen en om die reden in de categorie `regulier werk' zijn geregistreerd. Dit kan gaan om jongeren die vanuit het UWV met een Wajong-uitkering in de SW-sector aan werk zijn geholpen en vooralsnog op een wachtlijst staan voor een reguliere plaats in de WSW.

* Er is daarmee een samenhang te constateren tussen de `Wajong-uitstroomproblematiek' en de wachtlijstproblematiek in de WSW.

* Vooral jongere jonggehandicapten (tot 24 jaar) stromen uit de Wajong-uitkering. Ouderen stromen vooral uit naar non-participatie.

* Wajongers die uitstromen naar regulier werk komen vaak in kortdurende banen terecht. Vrijwel alleen wanneer zij in de SW-sector aan de slag gaan, is er sprake van een langdurige verbintenis.

* De kans op een re-integratietraject voor Wajongers na 3 jaar uitkering is voor 15-24 jarigen 21% en voor 25-34 jarigen 20%.

De Raad buigt zich binnenkort over de vraag of en welke acties de RWI kan oppakken om te komen tot concrete aanbevelingen gericht op de bevordering van jonggehandicapten in het arbeidsproces. Daaraan gekoppeld is de vraag welke aanvullende informatiebehoefte er is over de kenmerken van de (werkende) Wajong-populatie en over de voorwaarden waaronder werkgevers bereid en in staat zijn om jonggehandicapten bij arbeid in te schakelen.

Analyse `Wajong en werk'
Onderzoeksrapport `In en uit de Wajong' (SEO Economisch) Onderzoek