Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 25 april 2008

Koninklijke onderscheidingen voor twee Tilburgse economen

Verdiensten hoogleraren Kolnaar en Kleijnen binnen en buiten de universiteit

Emeritus hoogleraar Ad Kolnaar en hoogleraar Jack Kleijnen van de Universiteit van Tilburg hebben op vrijdag 25 april een koninklijke onderscheiding ontvangen. Kolnaar werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Kleijnen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Beide economen ontvingen de onderscheiding van burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg.

Prof. dr. Ad Kolnaar werd onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de Universiteit van Tilburg, maar ook voor de maatschappij in breder verband. Volgens het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg, die Kolnaar voordroeg voor een onderscheiding, was en is de emeritus hoogleraar een voortreffelijk bestuurder, deskundig, initiatiefrijk en altijd aimabel. Hij gaf en geeft nog altijd leiding met een vooruitziende blik. Prof. dr. Jack Kleijnen is onderscheiden omdat hij zich in zijn eveneens ruim veertigjarige loopbaan met groot talent heeft ingezet voor de ontwikkeling van de economische wetenschap in Tilburg, in Nederland en daarbuiten. Kleijnen "laat een markant wetenschappelijk voetspoor na dat heel lang zichtbaar zal zijn in de wetenschappelijke discours", aldus het College van Bestuur van de universiteit.

Prof. dr. A.H.J. (Ad) Kolnaar (1942) werd na zijn promotie in 1969 bij prof. dr. D.B.J. Schouten (cum laude) in 1971 op 28-jarige leeftijd hoogleraar Algemene Leer en Geschiedenis van de Economie aan de Universiteit van Tilburg. Gedurende zijn meer dan veertigjarige academische loopbaan vervulde hij tal van bestuurlijke en adviesfuncties, niet alleen binnen maar ook buiten de universiteit. Zo was hij verbonden aan de Commissie Economische Mededinging, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Sociale Verzekeringsraad en de Sociaal-Economische Raad. Zijn nevenfuncties stelden hem in staat praktijkkennis te benutten in zijn onderzoek. Via onder meer publicaties in dagbladen droeg hij ook bij aan het publieke debat. De economische wetenschap diende in zijn opvatting bij te dragen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Kolnaars inzet hield niet op bij het sociaaleconomische circuit: hij maakte zich ook verdienstelijk in besturen in het onderwijs, bij de provincie Noord-Brabant en op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, kunst en godsdienst en in het bedrijfsleven.

Prof. dr. J.P.C. (Jack) Kleijnen (1940) leverde bijzondere bijdragen aan de vakgebieden simulatie en informatiesystemen, in het bijzonder aan de statistische analyse van simulatie-uitkomsten en efficiënt formuleren en gebruiken van simulatiemodellen. Hij ontving diverse prijzen binnen zijn vakgebied, waaronder in 2005 de hoogste: de Lifetime Professional Achievement Award van het Institute for Operations Research and the Management Sciences (INFORMS). Zijn oeuvre omvat zeven boeken en meer dan 200 wetenschappelijke artikelen en boekbijdragen. Zelfs nu hij de 65 is gepasseerd, blijft hij wetenschappelijk actief. Kleijnen was verder een van de initiatiefnemers en van de Tilburgse opleiding Bestuurlijke Informatiekunde, die de eerste was in Nederland. Ook adviseerde hij onderzoeksinstituten als RIVM en TNO en het bedrijfsleven. De adviezen benutte hij weer voor publicaties over bijvoorbeeld de analyse van milieubeleid, detectie van mijnen in de Noordzee en de verbetering van melkrobots.