Gemeente Deventer

Adviesraad Wmo ingesteld

Burgers adviseren gemeente over maatschappelijke ondersteuning

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft de regeling adviesraad Wmo vastgesteld. Deze uit dertien burgers bestaande adviesraad zal de gemeente adviseren over het te voeren beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning.

Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft de gemeente de taak om een passend aanbod aan maatschappelijke ondersteuning te leveren. Het gaat daarbij om zorg- en welzijnsactiviteiten aan hulpbehoevende en kwetsbaar burgers die erop gericht zijn mensen volwaardig deel te laten nemen aan de samenleving.

Ook gaat het om het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid. Met andere woorden: iedereen doet mee. Vanuit de Wmo is het daarom van belang dat burgers betrokken worden bij de voorbereiding van het beleid en de uitvoering ervan.

De adviesraad bestaat uit twaalf leden
De nieuw ingestelde adviesraad Wmo bestaat uit twaalf leden en een onafhankelijk voorzitter. De twaalf leden zijn voorgedragen vanuit zes clusters waarin burgers zijn vertegenwoordigd. Deze zes clusters zijn: ouderen, mensen met een beperking, mantelzorgers, ggz-cliënten/verslaafden/dak- en thuislozen, jeugd, vrijwilligers. De omvang van de clusters staat niet vast. Iedereen die wil, kan eraan deelnemen.

Inbreng burgers essentieel
De inbreng van burgers en instellingen in het Wmo-beleid is essentieel. Met hun kennis en ervaring kan het Wmo-beleid optimaal worden afgestemd op de lokale situatie. Vanuit de Wmo is de gemeente zelfs verplicht om gebruik te maken van burgerparticipatie. Deventer heeft daarbij gekozen voor een breed samengestelde adviesraad Wmo, waarin de diverse geledingen van de samenleving zijn vertegenwoordigd. In het Platform wonen, zorg en welzijn zijn de instellingen vertegenwoordigd.

Onafhankelijke voorzitter
Nadat een onafhankelijk voorzitter is geworven en het college van B&W de leden heeft benoemd, begint de Wmo-adviesraad officieel met haar werkzaamheden. De adviesraad Wmo komt nu al bijeen voor de startwerkzaamheden.

De huidige Gehandicaptenraad gaat op in de nieuwe Wmo-adviesraad. De Seniorenraad en de Cliëntenraad blijven afzonderlijk bestaan.

De taak, bevoegdheid, samenstelling en facilitering van de Wmo-adviesraad zijn vastgelegd in de regeling adviesraad Wmo. Deze is in te zien op wmo.deventer.nl.

Publicatiedatum: 25-4-2008
man met een kind op zijn schouders

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 24 april 2008