Gemeente Breda

Breda onderschrijft duurzame speerpunten G27

Breda sluit zich aan bij de afspraken over duurzaamheid die de G27 (27 grote gemeenten) hebben gemaakt met de ministers Cramer, Van der Hoeven en Vogelaar.

Tijdens de conferentie 'Naar een duurzame voorraad', die op 16 april heeft plaatsgevonden in s-Hertogenbosch, is door Leon van Halder, Directeur-Generaal Wonen, Wijken en Integratie van het Ministerie van VROM, namens de ministers een document met acht speerpunten op feestelijke wijze in ontvangst genomen.

Wethouder Willems: "Wij onderschrijven de acht speerpunten die de G27 op het gebied van duurzaamheid hebben aangeboden. Daarin zijn de projecten beschreven die wij de komende drie jaren gaan uitvoeren voor CO2--besparing en kwaliteitsverbetering van de gebouwde leefomgeving. Aan het rijk vragen wij om hierbij concrete steun te geven."

De speerpunten houden onder meer in het inkopen van duurzaam geproduceerd hout, het toepassen van de prestatiegerichte werkwijze voor duurzaam bouwen bij nieuwbouw van woningen en scholen, het deelnemen aan het programma Naar een duurzame voorraad (duurzaam (ver)bouwen van bestaande woningen), het aan particuliere woningeigenaren verstrekken van leningen met lage rente en het uitvoeren van pilots in het kader van Meer met Minder (vooral gericht op verbetering van energieprestatie en binnenmilieu van gebouwen).

Overigens heeft Breda een convenant over het uitsluitend toepassen van hout dat door de Forest Stewardship Council gecertificeerd is (het FSC-convenant) niet ondertekend. Alhoewel de Gemeente Breda er geen twijfel over heeft dat duurzaam hout toegepast moet worden wil zij zich niet hoeven te beperken tot alleen FSC-gecertificeerde producten. Zij wil ook gelijkwaardige, duurzame alternatieven gelijke kansen kunnen bieden.

Breda, 25 april 2008