Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR MEVROUW J.W. VONK-DE GRAAFF

Op vrijdag 25 april heeft burgemeester J.G.A. Baas in de Westerkerk aan de Westerstraat te Enkhuizen een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Johanna Wilhelmina (Miep) Vonk-de Graaff. Mevrouw Vonk-de Graaff zij kreeg de versierselen uitgereikt die behoren bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Onderstaand treft u enkele gegevens van mevrouw Vonk-de Graaff en een toelichting op grond waarvan de onderscheiding is toegekend.

mevrouw Vonk

Mevrouw Johanna Wilhelmina (Miep) Vonk-de Graaff werd in 1929 geboren in Enkhuizen, na haar huwelijk heeft ze o.a. in Amsterdam gewoond waar zij en haar man een gordijnen- en meubelzaak hadden. Na te zijn teruggekeerd in Enkhuizen overleed in 1984 haar man waarna mevrouw Vonk-de Graaff zich volledig toelegde op het helpen van arme mensen in Roemenie. Zij is al jarenlang voorzitster van Stichting Hulp Roemenie Haar werkzaamheden bestaan onder meer uit het zoeken naar sponsors, goederen inzamelen en het transport naar Roemenie regelen.

Ondanks haar hoge leeftijd, 78 jaar, zet mevrouw Vonk-de Graaff zich nog steeds volledig in voor de stichting, zo heeft zij in 2006 een winkeltje in de Westerstraat geopend waar tweedehands kleding ten bate van Roemenie verkocht wordt.

Mevrouw Vonk-de Graaff, spaart al jaren de ingezamelde goederen bij haar thuis op, met als gevolg dat haar huis van onder tot boven bomvol staat. Vervolgens pakt ze de dozen in op behoefte per gezin en zorgt ze voor de verzending.
Een aantal keer per jaar gaat ze zelf naar Roemenie toe om ingezamelde spullen af te leveren en te bekijken waar behoefte aan is, daarbij moet o.a. gedacht worden aan opleidingen, betere stroomvoorzieningen en medische artikelen voor ziekenhuizen. Door er zelf op toe te zien dat de spullen op de juiste plaats komen, kan zo goed mogelijk aan de behoefte worden voldaan. Vervolgens gaat zij ter plaatse op zoek naar nieuwe projecten zodat in Nederland gericht naar oplossingen en sponsors kan worden gezocht.

Terug in Nederland benadert ze o.a. ziekenhuizen, apothekers en dames die willen breien om goed werkende apparatuur, medicijnen en truien beschikbaar te stellen.
Verder houdt mevrouw Vonk-de Graaff geregeld lezingen in Enkhuizen en omgeving en staat zij op markten met informatie om zo mensen te enthousiasmeren aan haar stichting te doneren.

Mevrouw Vonk-de Graaff wordt door omstanders geroemd om haar tomeloze inzet en stimuleert hiermee de andere vrijwilligers enorm. Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl