Veilig Amsterdam


Campagne tegen illegale grondtransporten succesvol

Meld misdaad anoniem


* Vervoer en opslag gevaarlijke stoffen

Kijk ook bij


* Meld misdaad anoniem

25 april 2008

De eind januari door het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM)Â gestarte campagne âMoet jij illegale rotzooi vervoeren?â blijkt effect te hebben. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat van 1 januari tot en met 15 april 2008 59 meldingen over milieu-overtredingen binnen zijn gekomen. Dat is bijna het dubbele van het aantal milieumeldingen in dezelfde periode een jaar geleden, toen er geen campagne werd gevoerd. 90 procent van de meldingen is door de betrokkenen als bruikbaar aangemerkt. Van de binnengekomen milieumeldingen gaat 8 procent specifiek over bodem. Dit beeld komt overeen met de vorige campagneperiode van april tot en met juli 2007.

De campagne richtte zich op chauffeurs, loonwerkers, kraanmachinisten en intermediars die bodemtransporten moeten uitvoeren. Van alle binnengekomen milieumeldingen waren er vijf die betrekking hadden op illegale bodempraktijken, waarvan er één (in Limburg) zelfs leidde tot een heterdaad-optreden van het Regionaal Milieuteam (RMT) van de politie. Positief is dat alle media-aandacht geleid heeft tot een forse verhoging van het aantal milieumeldingen in het algemeen, bijvoorbeeld over overtredingen bij het verwijderen van asbest en het illegaal storten van afval en internationale handel in afval. Naar aanleiding van 21 meldingen startte de politie een vervolgonderzoek.

Valse concurrentie
Het illegaal vervoeren en verwerken van verontreinigde grond en andere afvalstoffen is een probleem in Nederland. Het is immers verleidelijk om kostbare legale procedures te omzeilen en verontreinigde grond (afvalstoffen) stiekem om te katten of illegaal te storten. Door deze vorm van valse concurrentie wordt de kwaliteit van ons milieu in gevaar gebracht en schade veroorzaakt aan de gezondheid van hen die zonder de juiste beschermingsmiddelen met de stoffen in aanraking komen.

Iedereen kan (anoniem) melden
Het LOM heeft bodemsanering en grondstromen benoemd tot landelijke prioriteit. De campagne die het LOM in samenwerking met Stichting Meld Misdaad Anoniem eind januari is gestart, roept iedereen op die iets weet over illegale grondpraktijken om informatie door te geven. Uiteraard kan er ook informatie worden gegeven over andere onderwerpen die het milieu aangaan. Kan het niet rechtstreeks naar de gemeente of de politie, dan kan het anoniem via M. 0800-7000. Voor de campagne werden billboards langs de A2 ingezet, leaflets aan chauffeurs uitgedeeld en geadverteerd in truckersbladen. Bij het uitdelen van de flyers door promotieteams reageerde de doelgroep zeer positief. Daarnaast kreeg de campagne veel aandacht in de media.

LOM
Het Landelijk Overleg Milieuhandhaving is een samenwerkingsverband tussen alle overheidinstanties die zich bezighouden met de handhaving van de leefomgeving.