Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

25 april 2008
Drie lintjes voor UM-medewerkers

Drie medewerkers van de Universiteit Maastricht zijn donderdag 24 en vrijdag 25 april geëerd met een Koninklijke onderscheiding. Het gaat om ir. Harry Fekkers, prof. dr. Harry Hillen en drs. Ed Sprokkel. De eerste en laatste zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, de tweede tot Officier in dezelfde orde.

Harry Fekkers (1949) is sinds 1988 werkzaam bij de UM en is sinds 2003 Adviseur van het College van Bestuur, in het bijzonder belast met externe middelenverwerving voor onderzoek en innovatie. `Harry Fekkers kan het best omschreven worden als een man met een uitzonderlijk toekomstgerichte visie, creatief, inventief, ondernemend, maatschappelijk betrokken en inspirerend', aldus de motivering. Zo richtte hij de ICT-organisatie van de universiteit na zijn aantreden in naar de maatstaven van de moderne tijd en is hij de `architect' van het huisvestingsbeleid van de UM, waar zowel stad als universiteit de vruchten van plukken. Hij was onder andere directeur van de UM Holding. Fekkers voorzag in een bijzonder vroeg stadium het belang van Life Sciences voor de universiteit en de regio. Mede dankzij zijn inspanning ontwikkelt Limburg zich tot een speler van formaat binnen het Europese Life Sciences kader, wat nieuw perspectief biedt aan de provincie. Hij is nauw betrokken bij de Versnellingsagenda Limburg en bijvoorbeeld ook grondlegger van het concept `Wonen boven winkels' in de binnenstad van Maastricht. Daarnaast is hij ook op maatschappelijk gebied actief; hij zet zich bijvoorbeeld in voor de bouw van scholen in Kenia.

Harry Hillen (1943) is sinds 1993 verbonden aan de UM, toen hij benoemd werd tot hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de Medische Oncologie. In 2003 werd hij decaan van Faculteit der Geneeskunde, na de fusie met de Faculteit der Gezondheidswetenschappen omgedoopt tot Faculty of Health Medicine and Life Sciences. Als decaan vervulde hij een essentiële brugfunctie tussen de faculteit en het voormalige academisch ziekenhuis Maastricht, per januari jongstleden omgevormd tot Maastricht UMC+.
Hij is al die jaren actief gebleven als medisch specialist. Hij wordt omschreven als `een visionair en daadkrachtig bestuurder, een uitstekende wetenschapper, arts en opleider van jonge mensen'. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de uitbouw van de Faculteit der Geneeskunde, die hij nationaal en internationaal stevig op de kaart heeft gezet. `Professor Hillen heeft een belangrijke en zichtbare rol gespeeld in de ontwikkeling van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg, waardoor UM en voorheen azM een internationale voortrekkersrol kunnen bekleden. Hij heeft hierdoor in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling en uitstraling van de regio', aldus de motivering voor zijn decoratie.

Ed Sprokkel (1949) was 1 januari 2007 vijfentwintig jaar in dienst van de Universiteit Maastricht en is sinds 1998 directeur van de Faculteit der Psychologie. Voordien bekleedde hij functies als adjunct-secretaris van het College van Bestuur, griffier van de Universiteitsraad en ombudsman voor studenten. Toen hij benoemd werd in 1998 had de faculteit net bestuurscrises achter te rug, waarvan de gevolgen nog zichtbaar waren. `Samen met de decaan heeft hij de organisatie weer op het juiste spoor gezet en er een hechte en enthousiaste groep medewerkers van gemaakt', aldus de motivering. Daarnaast is hij ook maatschappelijk zeer actief. Zo was hij zes jaar wethouder van de gemeente Valkenburg aan de Geul (PvdA) en is hij op dit moment vijf jaar lid van de gemeenteraad aldaar. Sprokkel maakt daarnaast bijvoorbeeld sinds 1986 deel uit van de onderwijsbegeleidingsdienst Consent, voorheen RPC. In 1994 werd hem eervol ontslag verleend als luitenant ter zee van de Koninklijke Marine reserve.

Noot voor de pers:
Voor de exacte locatie en het tijdstip waarop deze drie lintjes worden uitgereikt, kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/