Dienstenbond CNV

Nieuws

25 april 2008

Voorstellen cao mode- en sportwinkels op tafel

CNV Dienstenbond, Mitex en de andere vakbonden zijn gestart met het overleg over een nieuwe CAO. Partijen hebben elkaar voorstellenbrieven toegestuurd en deze zijn tijdens de eerste bijeenkomst toegelicht. Het was vooral een bijeenkomst waar partijen, na een moeilijke periode, elkaar aan het aftasten waren om te kijken of er nu weer tot een gezamenlijke CAO gekomen kan worden.

Op donderdag 24 april heeft de eerste ronde plaatsgevonden van het overleg over een CAO voor 2008 en verder. De sfeer was open, maar enigszins ongemakkelijk door de aanvaringen die FNV, RMU en CNV de afgelopen anderhalf jaar hebben gehad met de Mitex. Mitex en De Unie willen voortborduren op de CAO die zij in 2006 hebben gesloten. CNV Dienstenbond en de andere vakbonden, kunnen dat alleen als de nieuwe CAO een deel van de verslechteringen financieel compenseert en als serieus werk wordt gemaakt van zeggenschap binnen de bedrijven. De voorstellen van CNV Dienstenbond daarover hebben jullie onlangs ontvangen. Deze voorstellen hebben we nader toegelicht.

Voorstellen Mitex
De voorstellen van Mitex zijn beperkt en op verschillende punten nog niet concreet. Mitex wil:
Een loonsverhoging, maar geeft nog niet aan hoe hoog. Volgens Mitex is dit afhankelijk van de andere afspraken die gemaakt worden. Daarnaast wil Mitex rekening houden met de omzetontwikkeling van de bedrijven, die er minder goed voor zou staan dan vorig jaar; de mogelijkheid scheppen dat 65-plussers blijven werken, maar niet tegen de gebruikelijk arbeidsvoorwaarden die werknemers hebben rond bijvoorbeeld doorbetaling bij ziekte;
de extra rechten van medewerkers op grond van leeftijd en lengte dienstverband ter discussie stellen;
de regeling rond buitengewoon verlof scherper formuleren; de CAO niet alleen laten gelden voor mode- en sportwinkels maar ook voor schoenwinkels.
In de loop van de onderhandelingen zal duidelijk worden wat Mitex concreet wil met de loonsverhoging, de 65-plussers en de extra rechten van medewerkers op grond van leeftijd en lengte dienstverband.

CAO van toepassing op schoenwinkels?
In een eerste reactie heeft CNV Dienstenbond aangegeven dat het haar niet verstandig lijkt om in het kader van deze onderhandelingen te spreken over het toepassen van de Mode en Sport CAO op de schoenwinkels. Het oplossen van de problematiek ronde Mode en Sport CAO is al ingewikkeld genoeg. Daarnaast is de schoenenbranche toch een andere branche dan de mode- en sportwinkels omdat blijkt dat werknemers over het algemeen daar langer blijven werken en de problematiek anders is. CNV Dienstenbond heeft aangegeven graag met Mitex te willen spreken over een CAO voor de schoenwinkels die bij Mitex zijn aangesloten, maar los van deze onderhandelingen.

Hoe verder?
Nog niet alle voorstellen van alle partijen waren bekend op 24 april. Voor Mitex was dat de reden om nog niet verder te willen spreken over de voorstellen. Zij gaf aan eerst zicht te willen hebben op alle voorstellen. Daarna wil zij verder met de onderhandelingen. Daarvoor hebben we de volgende afspraken gemaakt:
maandag 26 mei: 14.00 tot 20.00 uur
woensdag 28 mei: vanaf 18.00 uur (reservedatum) maandag 9 juni: 11.00 tot 19.00 uur
Na deze bijeenkomsten zullen wij jullie informeren over wat we hebben besproken.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670-615 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ).

Het is altijd prijs met de lid-werft-lidactie van CNV Dienstenbond! Kijk voor de ledenwerfactie op www.cnvdienstenbond.nl

CNV Dienstenbond biedt het meest complete servicepakket tegen de laagst mogelijke prijs!
De ledenvoordelen op een rij:

- Gratis advies bij al uw vragen over het werk
- Gratis juridische hulp bij arbeidsconflicten
- Rechtsbijstandsverzekering privé inbegrepen!. Dat scheelt al gauw 150 euro per jaar

- Advies over uw loopbaan. Eerste gesprek gratis!
- Trainingen en cursussen (waarvan veel gratis)
- Gratis (werkgerelateerd) financieel advies
- Geregeld een ledenblad in de bus

- Actuele informatie over uw branche
Nu lid worden? Eerste drie maanden gratis!

De cadeaubon t.w.v. EUR 10.00 als welkomstcadeau op de aanmeldingsbon, is komen te vervallen. In plaats daarvan krijgt het nieuwe lid, bij het verstrekken van een automatische incasso, de eerste drie maanden een gratis lidmaatschap aangeboden.