PvdA Europees parlement


Financieel plan nodig voor Afrikaanse boeren

25 april 2008

Thijs Berman Een zak rijst van 50 kilo kost in Ghana nu 57 Cedi (42 Euro) in plaats van 42 Cedi (28 Euro), dat is 30 procent duurder. "Ghana doet er alles aan om niet te worden meegesleurd in de crisis. Hulp van buitenaf is hard nodig om de productie te laten groeien", zegt PvdA-europarlementariƫr Thijs Berman na een gesprek met de Ghanese minister van Landbouw, Ernest Debrah, in de hoofdstad Accra.

Als vice-voorzitter van de commissie ontwikkelingssamenwerking in het Europees Parlement brengt hij een 4 daags bezoek aan Ghana en Mali om o.a. de gevolgen van de stijgende voedselprijzen in ontwikkelingslanden te inventariseren.

Niet alleen is wereldwijd meer geld nodig voor voedselhulp, maar het is ook nodig om samen met Afrikaanse boeren, organisaties en regeringen de toegang tot leningen te vergemakkelijken voor boeren. "Productieverhoging van de Afrikaanse boeren is de enige oplossing om hier de voedselcrisis te overwinnen", zegt Berman. "De opbrengst op die ene hectare die ze hebben is veel te laag, ze bewerken het land nog met de hand. Met microkredieten zouden ze kunnen uitbreiden en moderniseren, maar die krijgen ze meestal niet. Dat moet veranderen."

Banken oordelen dat ze te veel risico lopen bij microkredieten aan boeren. Kleine handelaars maken met een microkrediet veel sneller winst en kunnen hun lening na korte tijd terugbetalen. Boeren moeten maanden wachten op hun oogst en die kan mislukken, door droogte of door overstromingen. Thijs Berman :"Je kunt het lokale banken niet verwijten dat ze aarzelen om straatarme boeren te helpen. Hier moet de EU inspringen, met leningen en met kredietgaranties, die speciaal op de landbouw gericht zijn. De EU moet werken via de lokale banken en ze helpen om iets meer risico te accepteren." De Europese Investeringsbank EIB werkt al jaren met Afrikaanse ontwikkelingsbanken. De kleinste boeren komen er zelden binnen.

Daarnaast moet de EU haast maken met de inzet van 117 miljoen Euro extra voor voedselhulp, die de Europese Commissie deze week heeft toegezegd. "Dit bedrag komt laat en het is onvoldoende, gezien de huidige voedselprijzen. De Europese Commissie had 160 miljoen voor voedselhulp op de begroting staan. Dat bedrag kan verdubbeld worden met geld dat overblijft van de EU-landbouwbegroting", aldus Berman.