IFAW


Oproep aan Commissie; Verbied de handel in zeehondenproducten!

Brussel 25 april, Europese parlementariërs hebben krachten gebundeld met dierenwelzijnsorganisaties uit heel Europa om bij de Europese commissie aan te dringen op een onmiddellijk verbod op zeehondenproducten nadat vers bewijs naar boven is gekomen voor wrede en verkwistende praktijken tijdens de zeehondenjacht in Canada die nu nog gaande is.

Beeldmateriaal dat deze maand genomen is, weerlegt Canada's claim dat nieuwe regels de jaarlijkse jacht meer humaan hebben gemaakt. Het schokkende bewijs toont jagers die de regels negeren, verzaken zeehonden snel te doden en nog levende zeehonden aan haken hun boten in sleuren.

Bovendien gaan veel van de gewonde en dode zeehonden verloren in de golfen omdat jagers niet in staat zijn om ze op tijd te bereiken. Om deze redenen hebben dierenwelzijnsorganisaties uit heel Europa, geleid door het IFAW (International Fund for Animal Welfare), Humane Society International (HSI), Gaia en Eurogroup for Animals, vanmorgen een persconferentie gehouden in Brussel.

Sheryl Fink, senior onderzoeker bij het IFAW die tijdens de persconferentie sprak, bezocht de oostkust van Canada eerder deze maand om met eigen ogen het neerslaan en schieten van zeehondpups te zien. Ze zei: "Niemand die het lijden dat dit jaar op video is vastgelegd ziet, kan volhouden dat de jacht meer humaan is geworden. Ons beeldmateriaal toont dat de jacht net zo wreed is als het altijd is geweest en dat het niet thuis hoort in een modern land zoals Canada."

Marcel Bertsch, directeur van IFAW Nederland benadrukt: "Ons videobewijs toont herhaalde overtredingen van de weinige regels die bestaan om zeehonden in Canada te beschermen en bewijst dat Canada's commerciële zeehondenjacht inherent is aan een enorme wreedheid. Alleen een algeheel verbod op de handel in zeehondenproducten in de Europese Unie zal Europese burgers en het Europese Parlement tevreden stellen en de Europese medeplichtigheid aan deze wrede slachting beëindigen."

De zeehondenjacht wordt ook veroordeeld door leden van de Parlementaire Intergroup for the Welfare and Conservation of Animals en andere Europese parlementariërs.

Dr Caroline Lucas, lid van het Europese parlement en vice-president van de partijbrede Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals, verklaarde: `Parlementariërs hebben keer op keer opgeroepen tot actie tegen de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld. We steunen een verbod op zeehondenproducten voluit om duidelijk te maken dat het nu genoeg is.'

Dierenwelzijnsorganisaties en leden van het Europese parlement roepen niet op om een eind te maken aan de traditionele Inuit zeehondenjacht (die in overeenstemming is met een humane standaard van dierenwelzijn). Canadese Inuit die jagen op zadelrobben op de Canadese Noordpool zijn verantwoordelijk voor ongeveer 1%. Het verbod richt zich alleen op de grootschalige commerciële jacht. Bovendien is het ook van toepassing op zeehondenproducten afkomstig uit de commerciële jachten elders, zoals in Namibië en Rusland.

Stavros Dimas, de Europese commissaris voor milieu, zal vermoedelijk deze zomer een aanbeveling voor een mogelijk verbod overleggen.

/ifaw/images/resources/nl-NL/donation_button.jpg

RSS © 2008 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands