Gemeente Gouda


Wim Cornelis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (25-4-2008)

Een complete verrassing. Nadat burgemeester Wim Cornelis zelf in een feestelijk versierde Kleine Zaal van de Goudse Schouwburg aan 23 mensen een Koninklijke onderscheiding heeft mogen uitreiken, ontving hij zelf uit handen van de commissaris van de Koningin van de provincie Zuid Holland de heer Franssen een lintje.

Burgemeester Wim Cornelis ontvangt deze onderscheiding voor de wijze waarop hij zijn burgemeestersambt vervult alsmede de al dan niet aan zijn ambt gerelateerde nevenfuncties.

In vrij korte tijd na zijn aantreden is een substantiële verbetering in de veiligheidsproblematiek in Gouda bewerkstelligt, zo staat te lezen in de overwegingen. Voorts nam hij het initiatief tot ondersteuning van enkele hulpprojecten in Marokko en in Ghana. Sinds 1990 vervult hij nevenfuncties op het gebied van ondermeer ouderenzorg, lokale bedrijvigheid, landelijke partijpolitiek, huisvesting, cultuur en gemeentelijke belangenbehartiging. Wim Cornelis wordt omschreven als "iemand die anderen heeft gestimuleerd en die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".

Wim Cornelis was zichtbaar verrast. Hij vertelde in zijn reactie dat hij zeer trots is burgemeester van Gouda te zijn. "Het is mijn grootste doel de stad bij elkaar te houden. Dat is niet altijd makkelijk in een stad met veel verschillende groeperingen met ieder hun eigen cultuur en achtergrond. Ik vind het een eer dat de heer Franssen juist dit aspect van mijn werk heeft belicht."

De commissaris van de Koningin typeert Cornelis als bruggenbouwer en als iemand die alle mensen als gelijken benadert ongeacht hun sexe, leeftijd en ras. Franssen zegt een zichtbare verandering in Gouda te hebben gezien, na het aantreden van Cornelis in 2001. Wim Cornelis is, zo zegt Franssen, een sociaalvaardige burgemeester, die goed weet om te gaan met de vraagstukken van de multiculturele samenleving. Hij kreeg betrokken partijen op een lijn en schuwde daarbij de confrontatie niet.

De zaal reageerde enthousiast. Nadat ook nog duidelijk werd dat de burgemeester vandaag zijn verjaardag viert, barstte het `Lang zal ze Leven" los.