CDA Statenfractie Gelderland

PERSBERICHT

Grote ongerustheid over Natura 2000-gebieden

Provinciale Staten geven houvast

Het Rijk wil in Nederland 162 natuurgebieden aanwijzen als Natura 2000-gebied. Deze gebieden krijgen daarmede een Europees beschermingsniveau. Veel bedrijven en organisaties in Gelderland zijn ongerust over de gevolgen daarvan voor hun toekomst. Het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft een plan van aanpak opgesteld dat duidelijkheid moet geven. De CDA-fractie vindt dit plan te vaag. Op initiatief van Statenlid Peter van Boheemen is het plan van aanpak op diverse onderdelen gewijzigd, waardoor het tegemoet komt aan de onrust.

Bestaand gebruik respecteren
Er is vastgelegd, dat het bestaande grondgebruik en de ontwikkelingsmogelijkheden daarvan, zoveel mogelijk ongemoeid blijven. Indien toch beperkingen nodig zijn om de natuurdoelen te halen, dan worden de sociale en economische gevolgen daarvan vastgesteld. In geval van ernstige beperkingen vindt vervolgens overleg plaats met het Rijk over het bijstellen van de natuurdoelen.

Rijk moet schade betalen
Voor alle Natura 2000-gebieden worden zo snel mogelijk een begeleidingscommissie en een klankbordgroep ingesteld. Deze worden ook betrokken bij het inventariseren van de bestaande natuurwaarden. Verder is vastgelegd, dat de eventuele schades voor rekening van het Rijk komen. Ook de onzekerheden in de aannames voor de natuur en het bestaande gebruik worden in beeld gebracht.

Termijn verlengd
Eerder was afgesproken, dat de natuurbeheerplannen halverwege 2008 gereed komen. Voor de gebieden waar dit nog haalbaar is, blijft het zo. Voor de andere gebieden wordt een uitloop tot uiterlijk juni 2009 toegestaan.

Ammoniak
De provincie vraagt het Rijk een nieuwe, algemeen geldende toets op te stellen voor de ammoniakemissie. Deze dient in de plaats te komen van de toets, die juridisch niet haalbaar is gebleken.