Gemeente Rotterdam

Nr. 71
25 april 2008

Gezamenlijke actie in het Oude Westen Rotterdam boekt resultaten

Van 18 tot en met 25 april 2008 hebben politie, Centrumraad, stadsmarinier, OM, Stadstoezicht, Gemeentewerken, Roteb, de Nieuwe Unie, RET, GGD, Bouman GGZ en het welzijnswerk samen met bewoners en ondernemers het signaal afgegeven dat zij in het Oude Westen géén overlast tolereren. Ook gaven zij een flinke impuls op het gebied van 'schoon, heel en veilig'.

Aanleiding voor de gezamenlijke actie waren de signalen van bewoners en ondernemers uit de wijk. Zij weten uit ervaring dat de overlast van drugshandel en groepen jongeren toeneemt als de weersomstandigheden mooier worden. De politie nam met de Centrumraad en de stadsmarinier het voortouw, en samen met de diverse partners zijn tientallen acties in het Oude Westen gehouden om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren en overlast in een zo vroeg mogelijk stadium een halt toe te roepen. Politie en Stadstoezicht richtten zich op overlastgevers, overtreders van wet- en regelgeving en vervuilers, maar vergat ook de communicatie met de jeugd niet. Gemeentewerken en Roteb repareerden en maakten schoon. De corporatie hield een voorjaarsschoonmaak met haar huurders en Centrumraad, het welzijnswerk en andere partners zorgden voor activiteiten voor de jeugd. Ook bewoners waren zeer actief, onder meer met twee acties van Drugs in Kleur en buurtontmoetingen. Dergelijke activiteiten met en voor bewoners zijn enorm belangrijk voor de wijk.

Resultaten
Een greep uit de resultaten van acht dagen intensief samenwerken laat zien dat het signaal tegen de overlast luid en duidelijk heeft geklonken. Bij twee acties preventief fouilleren heeft de politie 396 mensen gefouilleerd waarbij zeven messen en drie hoeveelheden drugs zijn gevonden. Ook zijn vier verdachten aangehouden, waaronder één autoinbreker.

De politie en Stadstoezicht waren 24 uur per dag in de wijk aanwezig aanwezig. Voor de acties gericht op 'drugs en overlast' met ondersteuning van Bouman GGZ. In aanloop naar de actieweek werden al drie dealers aangehouden, in de week zelf waren er zeven aanhoudingen waarvan één dealer. Zowel politie als Stadstoezicht hebben tientallen (potentiële) overlastgevers in de wijk aangesproken en diverse personen weggestuurd. Bij controle op straatprostitutie heeft de politie drie dames aangetroffen en meegenomen naar het bureau.

Bij alcoholcontroles zijn 583 voertuigen gecontroleerd en schreef de politie vijf processen-verbaal uit wegens rijden onder invloed en circa 60 voor andere overtredingen. Bij parkeercontroles heeft Stadstoezicht 43 fiscale boetes uitgeschreven (niet of te weinig betaald bij de parkeerautomaat) en 57 bekeuringen voor fout parkeren.

Bij de integrale horecacontrole op 22 april van Centrumraad, politie, Brandweer, Eneco en de Voedsel en Waren Autoriteit was bij 22 van de 31 bezochte inrichtingen iets niet in orde, variërend van onhygiënische toestanden in de keuken tot gerommel met de energiemeter of overtreding van de regels voor brandveiligheid. Ook op andere dagen in de week zijn er controles uitgevoerd bij coffeeshops en horecagelegenheden.

Woningcorporatie de Nieuwe Unie hield een speciale opknapactie voor de woningen aan de Bajonetstraat. De Nieuwe Unie maakte het binnenterrein en achterpaden schoon en riep ook de bewoners om op te ruimen. Het resultaat: twee volle containers met rommel. De huisbaas zorgde ook voor nieuwe naam- en nummerbordjes.

Bij controles op verkeerd en te vroeg aangeboden afval zijn 38 boetes uitgedeeld. Verder waren er nog controles om te kijken of hondenbezitters zich aan de opruim- en aanlijnregels houden en controles in het openbaar vervoer.

Verder hielden de partners voorlichtingsacties en activiteiten voor de schooljeugd, onder meer was de politie bij vier groepen van het voortgezet onderwijs aanwezig om de jeugd bewust te maken van de gevaren van wapenbezit. Aan de speciale Thai Boks training deden zo'n 30 jongeren en zeven agenten mee.

Vervolg
De aandacht van alle partijen voor het Oude Westen zal ook na deze actie blijven bestaan. Bewoners en ondernemers wordt gevraagd om hun meldingen en signalen over overlast door te blijven geven aan de politie via 0900-8844 of aan het Servicepunt Oude Westen, Adrianaplein 24, telefoon 010-282 96 76 (maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur).

Noot voor de redactie/