Gemeente Bernheze


Onderzoek naar asbest Heilarensestraat

Grond

Op het stuk braakliggend terrein in de Heilarensestraat in Heeswijk-Dinther is een geringe hoeveelheid asbesthoudend materiaal gevonden. De gemeente gaat op korte termijn het hele terrein laten onderzoeken.

Op het terrein ligt leemhoudende grond die afkomstig is van de werkzaamheden in de Zijlstraat. Deze grond ligt daar tijdelijk opgeslagen om in een later stadium te hergebruiken, bijvoorbeeld in geluidswallen. De grond is in eerder stadium onderzocht door een gespecialiseerd bureau. Er zijn destijds geen sporen van asbest aangetroffen.

Nadat de gemeente Bernheze een melding ontving dat er mogelijk asbesthoudend materiaal op het terrein was gevonden, is het terrein afgezet met bouwlint.

De gemeente wilde geen enkel risico lopen en heeft met spoed een tweetal monsters van het gevonden materiaal laten onderzoeken. De uitslag van het onderzoek is inmiddels bekend. Een van de gevonden stukjes bevatte 10-15% witte asbest, het andere stukje bevatte daarnaast een zeer gering percentage blauwe asbest (2-5%).

Er is overleg geweest met de GGD. Deze zal, als de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, de beoordeling van de gezondheidsrisicos geven.

Inmiddels is men bezig met een onderzoek naar asbestvervuiling op het hele terrein.

Op vrijdagmiddag 25 april 2008 wordt gestart met het afzetten van het terrein door hekken. Hierdoor wordt de toegang tot het terrein hermetisch afgesloten.

De direct-omwonenden zijn geïnformeerd door een informatiebrief.

Inwoners die vragen hebben over asbest en gezondheid kunnen tijdens kantoortijden bellen met het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD, telefoon (0900) 368 68 68. Op de homepage van de website www.bernheze.org is eveneens informatie over dit onderwerp te vinden.

Wat moet u doen?

De gemeente dringt erop aan het afgezette terrein niet te betreden. Mocht u stukjes materiaal in huis hebben die u niet vertrouwt, dan kunt u deze afleveren bij de Milieustraat.

Op de website van GGD Hart van Brabant vindt u vragen en antwoorden over asbest en gezondheid.

Mocht u in de komende dagen nog telefonisch vragen willen stellen, dan kunt u bellen met het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD, telefoon (0900) 368 68 68.