Veilig Amsterdam


: Middelbare scholen en politie melden elkaar overtredingen scholieren

Politiebureau August Allebeplein


* Veilig in en om school

25 april 2008

Het nieuwe veiligheidsconvenant tussen scholen voor voortgezet onderwijs, het stadsdeel en de politie beoogt te voorkomen dat leerlingen wapens dragen. Deze keer gaat het om een driejaarlijks convenant VIOS. Ab Cools (TEC) bij de recente ondertekening: 'Drie jaar is goed, wij willen de situatie veranderen en dat gaat niet in één jaar'.

Na het mesincident met dodelijke afloop op 11 oktober bij het TEC, zijn docenten en leerlingen een half jaar aangeslagen geweest, meldt Cools, 'alles wat gewoon leek, is nu bijzonder'. Cools traint 35 leerlingcoaches van het vmbo voor kleine conflicten. Marcouch pleit ervoor dat de veiligheidscoördinator voldoende tijd en ruimte krijgt om vaste contacten te leggen met de politie: 'Laat dat ook zien, dit beangstigt ouders niet, maar herstelt juist hun vertrouwen als zij zien dat scholen het gevaar onderkennen en willen aanpakken.'

De scholen verplichten zich overtredingen te melden en van strafbare feiten aangifte te doen bij de politie. Omgekeerd willen de schooldirecteuren van de politie informatie over hun leerlingen, na politiecontacten. Dit gebeurt conform het privacyreglement via de leerplichtambtenaren, die in het Netwerk 12+ met ondermeer politie, justitie en jongerenwerk de dossiers van 12+-probleemjongeren bespreken, meldt politiechef Gerard Kuijn.