CDA vraagt in debat PNS aandacht voor maatschappelijk middenveld


DEN HAAG, 20080425 -- De CDA Statenfractie van de provincie Zuid-Holland heeft tijdens de vergadering van Provinciale Staten van woensdag 23 april aandacht gevraagd voor de consequenties die de uitvoering van het voorstel Provincie Nieuwe Stijl heeft voor de betrokken maatschappelijke organisaties. Zij heeft gedeputeerde Van de Vondevoort daarom gevraagd om op korte termijn met deze organisaties en mede-overheden in gesprek te gaan over de te nemen stappen en het bijbehorende tijdpad.

In het kader van de Provincie Nieuwe Stijl wil de provincie Zuid-Holland zich voortaan uitsluitend bezig houden met die zaken waarvan vaststaat dat de provincie een eigen verantwoordelijkheid en toegevoegde waarde heeft. De provincie wil op deze manier haar hoofdtaken versterken en haar niet-provinciale taken afbouwen of overdragen. Als gevolg hiervan is de provincie in de toekomst alleen nog van plan om subsidies te verstrekken aan organisaties voor activiteiten die noodzakelijk zijn voor het bereiken van de provinciale hoofdtaken.

Tijdens de behandeling van het voorstel Provincie Nieuwe Stijl heeft Marischa Kip, woordvoerster namens de CDA Statenfractie, erop gewezen dat de plannen voor onrust hebben gezorgd bij maatschappelijke organisaties die nu subsidies van de provincie ontvangen. Deze onrust komt met name voort uit het feit dat er op dit moment nog weinig duidelijkheid is over wanneer taken precies worden afgebouwd of overgedragen en op welke manier overleg met betrokken organisaties en overheden plaats zal vinden. Om deze onrust weg te nemen heeft het CDA er tijdens het debat bij gedeputeerde Van de Vondervoort op aangedrongen om op korte termijn met betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten. CDA Statenlid Marischa Kip is verheugd over de concrete toezegging die zij hierop van gedeputeerde kreeg: "Het CDA is een partij die traditiegetrouw grote waarde toekent aan het maatschappelijk middenveld en het is voor ons belangrijk dat deze organisaties worden betrokken bij het proces en duidelijkheid krijgen over hun toekomst."





CDA Statenfractie Zuid-Holland