Gemeente Dordrecht


Persbericht

Impuls klassieke muziek in Dordrecht

Kunstkerk wordt concertzaal voor klassieke muziek

Voor de periode van een jaar opent de Kunstkerk aan de Museumstraat 65 haar deuren voor concertante (symfonie met verschillende solo's), klassieke kamermuziek en cross-over concerten. Een podium dus voor concerten van (semi professionele) klassieke muziek. Maar er is ook ruimte ook voor nieuw talent en voor open podia, waarbij andere kunstdisciplines een combinatie kunnen zijn. Een proefperiode voor een jaar; de kans om te kijken of en hoe klassieke muziek leeft in Dordrecht.

Dordts muziekleven
De Kunstkerk - concertzaal is in eerste instantie een tijdelijke voorziening, die voor de periode van een jaar gratis ter beschikking wordt gesteld aan organisaties uit het Dordtse muziekleven. De programmering wordt bepaald door de Stichting Bijzondere Concerten, het Platform Actuele Muziek (van Dordtse beroepsmusici), de Stichting 't Hof, het Dordts Kamermuziek Gezelschap en anderen. De concerten van Stichting 't Hof, die nu in de Statenzaal plaatsvinden, verhuizen naar de Kunstkerk.

Naast de genoemde organisaties kunnen ook andere organisaties en initiatieven meedoen. Het gaat dan wel om tijdelijke projecten en activiteiten die te maken hebben met klassieke muziek. Passende randprogrammering is ook mogelijk.

Concerten op hoog niveau
Naast de kernprogrammering wordt ook gezocht naar spraakmakende concerten met landelijke uitstraling. Hiervoor is de Melchior Huurdeman aangetrokken. Hij is onder andere eindredacteur voor het muziekprogramma Vrije Geluiden (VPRO) en werkte heel lang samen met de in 2006 overleden Han Reiziger. Huurdeman gaat vooral op zoek naar concerten van oude muziek, Barok, klassieke, romantische en 20e eeuwse kamermuziek. Ook ligt samenwerking met het Dordts Jazzcentrum en Wereldmuziek voor de hand. Hij heeft opdracht voor de organisatie van minimaal 8 en maximaal 16 concerten.

Ontmoetingsplek voor kunst, geschiedenis en wetenschap De Kunstkerk valt onder het project Hofkwartier. Het Hofkwartier ligt tussen de Nieuwstraat, de Spuihaven, het Steegoversloot en de Voorstraat. Het gebied is een bijzonder stukje Dordrecht om te bezoeken en te ervaren. Hier ontmoeten kunst, geschiedenis en wetenschap elkaar. De thema's worden in het kwartier bewaard, onderzocht, ontwikkeld, zichtbaar gemaakt en overgedragen.




Gemeente Dordrecht