Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Koninklijke onderscheiding kroon op 15-jarig bestaan

Oprichter Habitat for Humanity Nederland tot Ridder benoemd

Haarlem, 25 april 2008 - De oprichter van Habitat for Humanity Nederland, Sybout van der Meer, is vandaag door de burgemeester van Haarlem benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van der Meer kreeg de Koninklijke onderscheiding voor de oprichting van Habitat for Humanity in Nederland en zijn inzet en betrokkenheid bij de ontwikkeling van de internationale hulporganisatie in zowel Nederland als daarbuiten.

De uitreiking van het 'lintje' aan Van der Meer valt samen met het 15-jarig bestaan van Habitat Nederland. Sinds de oprichting in 1993 richt Habitat Nederland zich op het bouwen van huizen in ontwikkelingsgebieden. Met de financiële steun van haar donateurs en het bedrijfsleven heeft Habitat, met Van der Meer voorop, al meer dan 250.000 gezinnen aan een betaalbaar, veilig en degelijk huis geholpen in onder meer de Filippijnen, Ghana en Guatemala.

"Ik ben verrast en ontroerd", aldus Van der Meer. "Het komt niet vaak voor dat ik sprakeloos ben, maar dit is wel een heel bijzonder moment. Voor mij is deze onderscheiding een beloning voor al het goede werk dat Habitat for Humanity wereldwijd de afgelopen jaren heeft verzet."

Lex van Iterson, directeur van Habitat for Humanity Nederland, over de onderscheiding: "Ik zie het als een terechte waardering voor al het werk dat Sybout voor Habitat Nederland (heeft) verricht. Wat Habitat Nederland in de afgelopen 15 jaar heeft bereikt, hebben we voor een groot deel aan hem te danken. We zijn er trots op een Ridder in ons midden te hebben."

Over Habitat for Humanity

Habitat for Humanity richt zich op de bouw en renovatie van huizen in ontwikkelingsgebieden. Zij heeft als doel het bieden van een veilige thuisbasis en een hoopvolle toekomst voor kansarme mensen. Bijzonder feit is dat de toekomstige huiseigenaren meehelpen bij de bouw en de benodigde kosten voor het huis niet als een gift ontvangen, maar als een renteloze lening. Basis voor de organisatie werd dertig jaar geleden in Amerika gelegd. In totaal heeft Habitat for Humanity inmiddels 250.000 huizen gebouwd, waardoor één miljoen mensen een veilig dak boven het hoofd hebben. In Nederland is Habitat for Humanity sinds 1993 actief. Zie voor meer informatie www.habitat.nl