Ingezonden persbericht


Persbericht:

Vrijspraak gevolgd door solidariteitsactie bij Zaanse boten

Vandaag hielden 80 mensen, onder de naam Migranten Welkom, een solidariteitsactie bij de bajesboten in Zaandam. Ze verklaren solidair te zijn met de zeven gedagvaarden die vandaag moesten voorkomen in verband met een eerdere actie bij dezelfde bajesboten. Vooral willen ze de aandacht vestigen op het onmenselijk vreemdelingenbeleid.

Vanmiddag was in Haarlem zitting tegen zeven verdachten van een onthekkingsactie vorig jaar. Op 9 april 2007 haalde actiegroep Migranten Welkom met een groep van 90 mensen de hekken rond de Zaanse bajesboten succesvol neer. Met dit protest wilden zij de zoveelste uitbreiding van vreemdelingendetentie en het huidige denken over migratie openbreken. De politie greep niet in destijds. Pas enkele weken later werden op last van het Openbaar Ministerie zeven personen in diverse steden aangehouden. Na enkele dagen werden zij weer heengezonden.

In de rechtzaal moest vanmiddag blijken of de zeven verdachten openlijke geweldpleging in vereniging ten laste kon worden gelegd. Het OM had op grond van vage foto's van de actie zeven bekende Nederlandse actievoerders gedaagd. Alle zeven verklaarden achter de actie te staan, al konden sommige makkelijk bewijzen dat ze die dag elders waren. Ook de rechter vond het bewijsmateriaal onvoldoende en het dossier van het OM noemde hij 'rommelig´. Hij sprak de zeven verdachten vrij. Zowel binnen als buiten de rechtbank volgden symphatisanten het verloop van de zaak.

Direct na afloop van de rechtszaak vertrok een groep van 80 mensen naar Zaandam voor een solidariteitsactie bij de bajesboten. Vrijdag 18 april jl. deed een Ghanese uitgeprocedeerde asielzoeker nog op een van de twee boten een poging tot zelfdoding door ophanging. Hij zit nu voor de vierde keer in detentie in Nederland. Na zijn poging tot zelfdoding is hij in de isoleercel gezet. Met deze solidariteitsactie werd hem en de andere gedetineerden een hart onder de riem gestoken en tevens een vuist gemaakt tegen dit onmenselijk beleid.

Zowel bij de toegangspoort als aan de overkant van het water werd gedemonstreerd. Vanuit de detentieboten werd teruggeroepen ´We are people, not criminals' en 'Alle mensen vrij'. Om beter te kunnen communiceren met de gedetineerden gingen vier mensen met rubberbootjes te water en konden hun solidariteit zo van dichtbij betuigen. Na een kat en muisspel met twee politieboten, werden de rubberbootjes uit het water gehaald en in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Migranten Welkom gaat verder met haar acties voor vrijheid van beweging en gelijke rechten voor iedereen.

Migranten Welkom

25 april 2008

Voor foto's van de actie van vandaag neem contact op met freelance fotograaf Nico Jankowski - nico.jankowski@gmail.com

Voor berichtgeving over de actie van 9 april 2007 zie:

http://indymedia.nl/nl/2007/04/43627.shtml