GroenLinks

Kamer volgt Halsema; EU moet Dalai Lama uitnodigen

25 april 2008

Nederland moet volgende week in Luxemburg bij de Europese Raad van ministers van Buitenlandse Zaken aandringen op een uitnodiging van de Europese Unie aan de Dalai Lama voor een gesprek over de situatie in Tibet. Lukt dat niet, dan moet de Nederlandse regering de geestelijk leider van de Tibetaanse bevolking alsnog zelf in Den Haag uitnodigen.

Een hele grote meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdagavond een motie hierover van Femke Halsema. Alleen de SGP en Rita Verdonk stemden tegen. Minister Verhagen was niet uit zichzelf bereid om dit bij de EU aan te kaarten. Hij zegt het belangrijker te vinden het dat China met de Dalai Lama gaat praten. Maar omdat China niet met de Dalai Lama wil praten vindt de meerderheid van de Kamer nu dat de Dalai Lama ook door Europa of Nederland uitgenodigd moet worden om te komen praten.

Met GroenLinks maakt de Kamer zich zorgen over de mensenrechtensituatie in Tibet. Een meerderheid vindt inmiddels dat Nederland de optie moet open houden om niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen te gaan, om China op die manier onder druk te zetten daar iets aan te doen.

Vooralsnog is premier Jan Peter Balkenende voornemens daar met staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) heen te gaan. Officeel sluit de regering echter niets uit en behoort het tot de mogelijkheden dat de bewindslieden alsnog afzien van deelname aan de openingssceremonie. De regering zal dit standpunt ook bij de Europese lidstaten uitdragen.