Ingezonden persbericht


Eindhoven, 15 april

ViRi! 26 april
Laat je verrassen op een avond die wederom bol staat van kunst en muziek. Op 26 april vindt de eerst volgende ViRi weer plaats, in het Temporary Art Center (TAC) aan de Vonderweg 1 in Eindhoven (tegenover het Philipsstadion). Voor maar E6,00 kun je hier verrassende en experimentele acts bewonderen. Het mini-festival begint om 20:30u en gaat door tot 02:00u.

ViRi
ViRi bestaat al zes jaar en is inmiddels een blijvend project geworden binnen Stichting Virus. De programmering berust op zes pijlers: beeldende kunst, muziek, theater, film, dans en literatuur. Hoe geweldig is het om deze elementen op een laagdrempelige manier, op aparte avonden onder de aandacht te brengen? Met dit idee is ViRi geboren. Hiermee wil de stichting kunst en cultuur verspreiden onder een jong publiek. Met een verschijning van drie à vier edities per jaar, zijn de ViRi's populaire avonden in Eindhovense cultuurscène. Elke ViRi heeft vooral muziek, maar wordt aangevuld met andere kunstdisciplines. Op een ViRi komen zo'n 250 tot 300 bezoekers, voornamelijk voor de fijne sfeer die ViRi met zich meebrengt.

Voor die avond kunnen we de volgende namen bekend maken. "Monokino" is een indiepopachtige band die met synthesizers en electrosounds werkt. Deze Chinees/ Nederlandse band maakt dansbare, elektronische popliedjes met een rare twist. 3voor12/Arnhem-Nijmegen zegt: "Een veelbelovende formule van talent, originaliteit, technische vaardigheden en potentie." "Wencke Smits" danst op ViRi Rojo, een theatrale paaldans. In een korte en krachtige choreografie vertelt de danseres een intrigerend verhaal over liefde en haat, magnetisme, verlangens en gloedvolle passie met een wel heel bijzondere danspartner. "YouEcho" werkt met soundscapes en is wat rustiger door hun electro-akoestiche muziek. De groep gebruikt daar ook beelden en dans bij. You echo gebruikt invloeden van onder andere; Arovane, Ch. Kleine, B.Fleischmann, Jaga Jazzist, Mogwai, Red Snapper en veel meer. "Redzone Cuba" is een drie-koppige energetische 'garage-trash-surf-rock&roll' band uit de regio Weert en Eindhoven. In 2005 werd de debuut demo Miss Solar uitgebracht. Deze heeft enthousiaste recensies mogen ontvangen bij diverse popbladen (FRET: "Miss Solar is verplichte kost voor elk bandjesprogrammerend donker nachtelijk hol"). "Erectro" begon als 5 koppige band en leeft nu verder als een 2-mans formatie die dark-erotic-wave ten gehore brengt. Donkere basgeluiden afgewisseld door vrolijke dansliedjes is kenmerkend voor de presentatie die in z'n geheel doordrenkt is van een zwaar beladen erotische sfeer. Hellmut Muller en Gustav Reichen vertellen hun verhalen als troubadours van hun electronische-woud. Luister! "Gijs Gieskes", met omgebouwde Sega-games, game-boy bakstenen en heel veel bliepjes en piepjes. In het verleden heeft hij op Lowlands een workshop: 'Muziek Maken Met Je Gameboy' aan fanatieke festivalbezoekers gegeven. Als ontwerper, muzikant en autonoom kunstenaar is Gijs moeilijk in een hokje te plaatsen. Daarom worden op Viri de meerdere talenten van deze oud Design Academy student vertoond.

Daarnaast is er nog te zien en te horen: "Fred Fresh", een Franse akoestische one-man-punk band. Qua sfeer komt hij in de buurt van Manu Chao. "Preliminary Saturation" maakt een combinatie van drones en noise maar er vallen ook rustige passages in hun geluidssculpturen te ontdekken. Verwacht een totaal performance. "Kay Weijtens" een vrolijke gast met even zo vrolijke schilderijen die hij gedurende de hele avond exposeert. Ervaar 'ViRi-lente' met deze knettergekleurde doeken. Tussen de acts door gaan Dj's Vince en Jampot extra fijne pauze muziek draaien.

Waar: TAC (Temporary Art Center) aan de Vonderweg in Eindhoven (tegenover het Philipsstadion). Wanneer: 26 april.

Tijd en prijs: Het mini-festival begint om 20:30u en eindigt om 02:00u. Kaartjes worden aan de deur verkocht. Voor maar E6,00 kun je hier verassende, vernieuwende en experimentele acts bewonderen. Kijk voor meer informatie op: http://viri.virus.nl/

De website van ViRi is te vinden op: http://viri.virus.nl

Noot voor de redactie (