Ingezonden persbericht


Mind radio en Kunsthuis SYB presenteren:

Opening Wilde Metaphysica

Met nieuw werk van:

Nathalie Bruys
Richard Neef
Jan Robert Leegte
Egle Budvytyte
Cindy Moorman

26 april t/m 4 mei
Opening vrijdag 25 april om 19:30 uur

Kunsthuis SYB, Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag

---
'de onwaarschijnlijkheid van een verschijnsel is geen argument tegen het bestaan ervan, eerder een voorwaarde ervoor.' F.Nietzsche

Voor Wilde Metaphysica nodigde beeldend kunstenaar, curator en schrijver Jantine Wijnja (Groningen, 1980) een vijftal kunstenaars uit om de beeldende mogelijkheden van het paranormale te onderzoeken. Vreemde data en interessante theorieën werden aangereikt in de vorm van een lezingenreeks in Kunsthuis SYB, die ook publiek toegankelijk was. Aan bod kwamen onder andere presentiment, vereenzelviging en radiesthesie. Aan de kunstenaars de opdracht om de informatie op hol te laten slaan en volledig naar hun eigen goeddunken te gebruiken. Met als resultaat onder andere een machine die de schijn van objectiviteit nu eindelijk laat vallen, een bovennatuurlijk akoestisch landschap en luchttv.

Over de kunstenaars:

Nathalie Bruys is geluidskunstenaar. Bij haar is geluid geen decoratie of toevoeging achteraf: alles wat zij doet 'is' geluid. Geluid kan een installatie zijn, kan kleur hebben of textuur. Alle onderdelen van een installatie zijn noten in een compositie.

Richard Neef onderzoekt de dialoog tussen lichaamstaal en machine-taal. Zijn machines bouwt hij op uit een wijd scala aan sub-machines (zoals videorecorders, beamers en mixers), verbonden met materialen als postbode-elastiek, plakband en trektouw. Je kunt bijna letterlijk Marshall McLuhans woorden horen: 'Het wiel is een verlengstuk van de voet.'

Cindy Moorman richt zich op de spanning tussen gemeenschap en individu, het zoeken van nestwarmte versus het verlangen naar zelfontplooiing. Moorman registreert het decor van gemeenschappen. Maar de registratie wordt vervormd: scènes worden nagespeeld, realiteit en fictie raken vermengd.

In het werk van Jan Robert Leegte breekt de digitale wereld los van het beeldscherm om de ruimte in te lekken. Pixel, scrollbar en de Windows-interface worden omgezet in een sculpturale ervaring. Aspecten van de digitale werkelijkheid worden vertaald naar familiare maar ook vervreemdende objecten.

Egle Budvytyte is geïnteresseerd in de geheime agenda's van mensen en ruimtes. In haar werk maakt ze vaak gebruik van radiofrequenties; zo maakte ze radio voor onderwatercreaturen en gebruikte ze zendgolven om danslessen in stadsruimtes te verspreiden.

Tentoonstelling van 26 april t/m 4 mei
Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak

Opening tentoonstelling vrijdag 25 april om 19.30 uur



Ingezonden persbericht