Ingezonden persbericht


Utrecht, 11 maart 2008

Met Passie Geschilderd
Topstukken uit de Gouden Eeuw
26 april - 14 september 2008

Met Passie Geschilderd biedt een unieke verzameling topstukken uit de Gouden Eeuw. Waar andere musea veelal de bekende stillevens en schutterstukken tonen, kiest Museum Catharijneconvent voor een verrassend andere insteek door meer dan 50 topstukken met bijbelse thema's in de schijnwerpers te zetten. Aan de hand van werken van grote meesters als Rembrandt van Rijn, Abraham Bloemaert, Jan van Scorel en de Utrechtse caravaggisten wordt deze relatief onbekende kant van de schilderkunst uit de Gouden Eeuw onder de aandacht gebracht bij het grote publiek.

Economische welvaart
Bijbelse thema's waren in de Gouden Eeuw onder zowel kunstenaars als opdrachtgevers minder in trek dan overdadige stillevens en imposante schutterstukken. Toch waagden ook de grote meesters van die economisch welvarende tijd zich aan deze thema's. Met Passie Geschilderd laat hiervan de absolute hoogtepunten zien, zoals de Doop van de kamerling van Rembrandt van Rijn: kortgeleden nog uitgebreid in beeld tijdens de doop van HKH prinses Ariane. Bijzonder is ook de Heilige Familie van Cesar van Everdingen. Deze setting met Maria, Jozef en kind kwam in de Gouden Eeuw nauwelijks meer voor, aangezien opdrachtgevers zich liever in vol ornaat met vrouw en kinderen lieten portretteren.

Zeven verschillende thema's
Door middel van zeven verschillende thema's krijgen bezoekers een compleet beeld van de religieuze schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het eerste thema vormt een inleiding op de tentoonstelling aan de hand van enkele topstukken uit de zestiende eeuw. Hieronder ook het imposante drieluik Kruisiging van Christus van Jan van Scorel, dat jarenlang niet te zien was wegens een ingrijpende restauratie. Er is tevens een thema gereserveerd voor de opmerkelijke rol van het landschap, een belangrijk kenmerk van schilderkunst uit deze periode. Naast en achter bijbelse personages als Rebecca, Eliëzer en Johannes zien we ineens de buitenwereld opduiken, met palmbomen, cipressen, rotsformaties en zeeën.

Utrechtse caravaggisten
De meesterwerken van de Utrechtse caravaggisten -de Meesters van het Licht- spelen een belangrijke rol in Met Passie Geschilderd, zoals de Doornenkroning van Dirck van Baburen en Ecce Homo van Gerard van Honthorst. Het museum is bijzonder trots om ook de Goede Samaritaan en de Bewening van Abel van de Utrechtse caravaggist Matthias Stom te kunnen tonen: twee topstukken uit de collectie van het Museum of Fine Arts in Malta. Als tegenprestatie verhuist de succesvolle expositie Bijbelse Vrouwen vanuit Museum Catharijneconvent tijdelijk naar Malta. Dit is een eerste en belangrijke stap in een langduriger culturele samenwerking tussen Utrecht en Malta, die ertoe moet leiden dat beide Culturele Hoofdstad van Europa zullen worden in 2018.

Rondleidingen en activiteiten
Tijdens de tentoonstelling is er elke zondagmiddag om 14.00 uur een rondleiding langs Met Passie Geschilderd. Ook worden er rondom het thema diverse lezingen georganiseerd, onder andere over de restauratie van het kruisigingsaltaar van Jan van Scorel. Zie voor actuele data en tijden www.catharijneconvent.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE -