Protestantse Kerk in Nederland


Met Passie Geschilderd

za 26 april 2008 - zo 14 september 2008
Met Passie Geschilderd, van 26 april - 14 september 2008 in Museum Catharijneconvent, biedt een unieke verzameling topstukken uit de Gouden Eeuw.

Meer dan 70 werken met bijbelse themas van grote meesters als Rembrandt, Frans Hals, Abraham Bloemaert en Govaert Flinck staan op deze tentoonstelling in de schijnwerpers. Extra aandacht is er voor Utrechtse meesters van het licht als Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst. Aan de hand van verschillende themas krijgen bezoekers een compleet beeld van de religieuze schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het eerste thema vormt een inleiding met topstukken uit de zestiende eeuw. Hieronder het imposante drieluik met de kruisiging van Christus van Jan van Scorel, dat jarenlang niet te zien was wegens een ingrijpende restauratie. Absolute hoogtepunten zijn verder de Doop van de Kamerling van Rembrandt, vorig jaar nog uitgebreid in beeld bij de doop van HKH prinses Ariane en de Heilige Familie van Cesar van Everdingen.

Elke zondagmiddag om 14.00 uur is er een rondleiding langs Met Passie Geschilderd. Ook worden er rondom het thema diverse lezingen georganiseerd, onder andere over de restauratie van het kruisigingsdrieluik van Jan van Scorel. Zie voor actuele data en tijden www.catharijneconvent.nl