Gemeente Soest

Fietsbrug over de Eem

Datum: 21/04/2008

Feestelijke opening fietsbrug op 26 april

Op zaterdag 26 april wordt de nieuwe fietsbrug over de Eem geopend. In de film van Bert Haanstra, Fanfare, staan twee fanfarekorpsen elkaar naar het leven in de aanloop naar een muziekconcours. Tijdens het concours blijkt echter dat hun muziek perfect één geheel vormt en worden beide korpsen weer verenigd.

De nieuwe fietsbrug tussen Amersfoort en Soest zal twee gemeenten met elkaar verbinden en daarmee ook de recreatieve mogelijkheden in het gebied een positieve impuls geven. De lokale muziekverenigingen zullen ervoor zorgen dat de opening een feestelijk evenement wordt voor de inwoners van Soest, Amersfoort en Hoogland.

De gemeenten Amersfoort en Soest, de provincie Utrecht en Waterschap Vallei & Eem hebben zich ingezet voor de realisatie van een fiets- en voetgangersbrug over de rivier de Eem. Het gaat om een brug van zestig meter lang en drie meter breed. Op dit moment vinden de laatste afrondende werkzaamheden plaats en op zaterdag 26 april wordt de brug officieel in gebruik genomen.

Programma opening

De brug wordt officieel geopend door gedeputeerde Ekkers van de provincie Utrecht, wethouder Lemmen van Soest en wethouders Van Daalen en Kruyt van Amersfoort, de heer Van den Langemheen, dijkgraaf van Waterschap Vallei & Eem en de heer Dijkstra, directeur Prinsen Waterbouw. Voorafgaand aan en na afloop van de openingshandeling zorgen lokale verenigingen voor een muzikaal spektakel op en rond het water.

* 15.45 uur: muziek en activiteiten op en rond het water
* 16.15 uur: openingshandeling

* 16.45 - 17.30 uur: voortzetting feestelijke activiteiten

Verenigingen zorgen voor feest

Met goed weer zal een groot aantal lokale verenigingen zich 26 april laten zien tijdens de 'muzikale vlootschouw'. Aan het spektakel doen de volgende verenigingen uit Soest, Baarn, Amersfoort en Hoogland mee:
* Waterscouting 'Paltz en Eemgeuzen' uit Soest
* Roeivereniging 'Hemus' uit Amersfoort

* Baarnse Watersportvereniging 'de Eem'

* Fietsboot 'De Eemlijn'

* Tjalk 'De Roode Kaat' uit Amersfoort

* Sleepboot 'Sevilla'

* Tourvereniging 'Tempo Soest'

* 'Fiets Historie Soest'

* Muziekvereniging 'St.Cecilia' uit Hoogland
* 'Het Soester Knollenkoor' van Apollo uit Soest
* Het Zeemanskoor 'De Eemvaarders' uit Amersfoort
* 'PVO' met Harmonie, OBQ, slagwerkgroep in combinatie met de slagwerkgroep van Bussum

Bereikbaarheid - kom op de fiets

De brug is bedoeld voor fietsers. Dit brengt met zich mee dat de brug niet bereikbaar is voor autoverkeer. Mensen die de feestelijkheden op 26 april willen bijwonen, worden dan ook opgeroepen om zo veel mogelijk op de fiets te komen. Voor stallingmogelijkheden wordt gezorgd.

Mocht men toch met de auto komen, dan kan men het beste vanaf de kant van Amersfoort komen. Men kan dan parkeren langs de Coelhorsterweg. Men moet er wel rekening mee houden dat het vanaf de dichtst bijzijnde parkeermogelijkheden nog wel een eindje lopen is.

Scheepvaart gestremd

Zaterdag 26 april tussen 15.00 en 18.00 uur is het scheepvaartverkeer op de Eem ter hoogte van de fietsbrug gestremd in verband met de activiteiten op het water.

De brug

De modern vormgegeven brug heeft een doorvaarhoogte van drie meter. Voor schepen die hoger zijn dan drie meter, kan het middelste beweegbare deel van de brug (de val) worden geopend. De val wordt op termijn op afstand bediend door een brugwachter in Weesp die met behulp van camera's de brug in de gaten houdt.

De brug heeft in totaal 1,4 miljoen euro gekost. Hiervan is zes ton door de Provincie Utrecht betaald. De gemeenten Soest en Amersfoort en Waterschap Vallei & Eem droegen alledrie drie ton bij aan de realisatie van deze belangrijke fietsverbinding.

.