Gemeente Haren

Hortus Botanicus Haren - AVRO brengt zesdelige serie over groene monumenten

24/04/2008

Hortus Haren In de zesdelige AVRO-serie Groene Monumenten worden zes verschillende groene monumenten van dichtbij bekeken. In de vijfde aflevering, die op zaterdag 26 april om 17.25 uur op Nederland 2 wordt uitgezonden, staat de Hortus Botanicus in Haren (Gn) centraal.

Hoewel veel mensen bij monumenten aan gebouwen denken, zijn er ook talloze groene monumenten, waarbij de combinatie van natuur en cultuur bepalend is voor grote waarde van deze objecten. Daaronder vallen bijvoorbeeld stadsparken, kasteeltuinen en soms zelfs een heel bos. Deze monumenten zijn nooit door toeval ontstaan, ook al zien ze er nog zo `natuurlijk' uit: ze zijn met net zo veel zorg ontworpen als gebouwen. In de AVRO-serie Groene Monumenten, die op zaterdag 29 maart om circa 17.20 uur op Nederland 2 van start is gegaan, worden zes verschillende groene monumenten van dichtbij bekeken.

In de vijfde aflevering van de AVRO-serie Groene Monumenten, die op zaterdag 26 april om 17.25 uur op Nederland 2 wordt uitgezonden, staat de Hortus Botanicus in Haren (Gn) centraal.

Vlak onder de stad Groningen bevindt zich de grootste botanische tuin van Nederland. De Groningse Hortus Botanicus is in de 17de eeuw gesticht, maar ruim veertig jaar geleden verhuisde de hortus in zijn geheel vanuit de binnenstad naar het nieuwe hortusterrein rond Huize De Wolf in Haren. Door deze verhuizing ligt de hortus centraal in de landelijke gemeente, en past deze tuin naadloos in een band van groen waar monumentale villa's en buitenplaatsen elkaar afwisselen. In het programma worden de diverse bijzondere tuinen van de Hortus bezocht, zoals een kruidentuin, de Keltische tuin met een bomenhoroscoop, een pinetum en een arboretum. Uniek is de ecologische Laarmantuin, de eerste ecologische tuin in een hortus. Ook is er sinds enkele jaren een bijzondere Chinese tuin, ontworpen naar voorbeeld van Chinese stadstuinen ten tijde van de Ming-dynastie.

Het onderhoud van al deze tuinen is echter arbeidsintensief en is dan ook voor een belangrijk deel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Bovendien kwam in de jaren tachtig de onderwijsfunctie voor de Rijksuniversiteit te vervallen. De Hortus is toen geprivatiseerd, al is de universiteit nog altijd eigenaar. Sinds die tijd verkeert de Hortus in grote financiële moeilijkheden. De stichting `Vrienden van de Hortus' doet wat zij kan om inkomsten te genereren, maar weet daarmee slechts een klein deel van de benodigde gelden bij elkaar te krijgen. Er is de gemeente Haren veel aan gelegen om de Hortus te behouden, omdat het een belangrijk groen monument is, maar ook ten behoeve van de inwoners van Haren zelf en van de stad Groningen. In de aflevering wordt ingegaan op de geschiedenis van de Hortus, en wordt de grote cultuurhistorische en botanische waarde duidelijk. Beheerders van de tuinen vertellen onder meer over hun betrokkenheid bij de Hortus en florist Richard Dijkstra laat zien hoe bijzonder de ecologische Laarmantuinen zijn.

De overige groene monumenten die in deze serie worden bekeken zijn: Kasteel Staverden (29/3), het Vondelpark (5/4), de Groningse slingertuinen (12/4), landgoed Eikenrode (19/4) en Museumpark Oriëntalis in Nijmegen (3/5).

AVRO Televisie, Kunstuur/Groene Monumenten, zaterdag 26 april om 17.20 uur op Nederland 2.