Provincie Utrecht

Feestelijke opening herstel sprengen

25-4-2008 -

Op zaterdag 26 april 2008 wordt met de opening van de Ton van Zeijts Sprengenwandeling feestelijk gevierd dat de eerste fase van het herstel van de sprengen (kunstmatige beken) in de regio Driebergen-Rijsenburg klaar is. Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht en de Sprengen werkgroep Driebergen werken samen in dit project.

Op initiatief van Ton van Zeijts is enkele jaren geleden een eerste aanzet gegeven voor hernieuwde aandacht voor de sprengen. Dit leidde tot een breed gedragen project tot herstel van de sprengen in Driebergen-Rijsenburg. Met behulp van subsidie vanuit de Stichtse Lustwarande, een Agenda 2010 project van de provincie Utrecht, en financieel ondersteund door het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de gemeente Utrechtse Heuvelrug, is in 2005 een start gemaakt met een onderzoek in het sprengengebied.

Op basis van diverse onderzoeken naar onder andere grondwaterstromingen, flora en fauna en cultuurhistorie is een plan opgesteld voor het herstel van de sprengensystemen waarin zorgvuldig is omgegaan met de aanwezige flora en fauna. De eerste fase van het project is nu afgerond en gevierd via de opening van de Ton van Zeijts Sprengenwandeling.

De Ton van Zeijts Sprengenwandeling is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partijen, deskundigen en bewoners uit het gebied. In de wandelfolder wordt op een heldere manier beschreven wat sprengen zijn en wat de historische achtergrond is van het gebied waar de sprengen in zijn gelegen.

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 - 258 2007