Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 8 april 2008

Striptentoonstelling "Picha" over Afrikaanse strip

Unieke overzichtstentoonstelling van 19 Afrikaanse striptekenaars

Afrikaanse strips bieden een originele en creatieve kijk op de bewogen werkelijkheid in Afrika. Van 26 april tot en met 31 augustus 2008 kan deze werkelijkheid ontdekt worden op de striptentoonstelling Picha, met werk van 19 striptekenaars uit alle delen van Afrika. De tentoonstelling is te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal. Donderdag 24 april vindt een perspresentatie plaats waarbij drie striptekenaars en een scenarioschrijfster uit Rwanda, Marokko, Tchaad en Ivoorkust reflecteren op hun werk. Picha ('tekening' in het Swahili) is een initiatief van NCDO, organisatie voor bewustwording over internationale samenwerking en het Afrika Museum.

Afrikaanse stripcultuur is bloeiend en divers

De tentoonstelling bevat originele tekeningen, stripalbums en gepubliceerde strips in kranten en tijdschriften van de geselecteerde tekenaars. De strips komen uit heel Afrika en geven een beeld van de diversiteit en rijkdom van de Afrikaanse stripcultuur. Aan de presentatie van elke tekenaar is een thema gekoppeld, waarmee dieper wordt ingegaan op de karakteristieken van de Afrikaanse stripwereld. Bezoekers kunnen zo kennis maken met een andere (onbekende) kant van Afrika: die van tekenaars die de strip als kunst, voorlichtings- en communicatiemiddel aanwenden om een beeld te scheppen van hun werkelijkheid.

Bijzonder is dat een van de aanwezige kunstenaars, Mohammed Nadrani, de eerste Nederlandstalige exemplaren van zijn boeken, 'Jaren van lood in het complex' en 'Emir Ben Abdelkrim' (uitgeverij Xtra) op 24 april officieel overhandigd krijgt.

Database van Afrikaanse strips

Speciaal voor de tentoonstelling is een database ontwikkeld met informatie over meer dan 140 striptekenaars en hun werk uit alle Afrikaanse landen. Deze database, www.picha.nl, is evenals de tentoonstelling uniek: nooit eerder werd op systematische wijze de Afrikaanse stripcultuur in kaart gebracht. Joost Pollmann, directeur van de Stripdagen Haarlem en stripjournalist van de Volkskrant, stelde de tentoonstelling samen. In samenwerking met Alain Brezault, kenner van de Franstalige strip in Afrika, verzorgde hij ook de database. Picha wordt na het Afrika Museum ook in Lagos en Sao Paulo tentoongesteld.