Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Mammoetboek schetst levendig beeld van de oer-Noordzeebodem

PERSBERICHT
Leiden
23 april 2008

Op zaterdag 26 april 2008 neemt de bekende TV-presentator Menno Bentveld in Naturalis het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Mammoeten, neushoorns en andere dieren van de Noordzeebodem kleine encyclopedie van het leven in het Pleistoceen. In de periode van 2,6 miljoen tot 11.500 jaar geleden wemelde het van het leven op de toen gortdroge Noordzeebodem. Af en toe leek het wel een koude, droge Serengetivlakte. De auteurs verzamelden de botten van vele oerdieren op de visafslag of haalden ze hoogstpersoonlijk van de Noordzeebodem omhoog. In het boek brengen ze al hun vondsten tot leven, zodat het bijna een reportage uit de eerste hand is over het leven in de ijstijd.

In Naturalis staat een imposant skelet van de wolharige mammoet. Opgebouwd uit driehonderd echte beenderen afkomstig van allemaal verschillende mammoeten. Die botten zijn opgevist van de Noordzeebodem tussen Engeland en Nederland. De onderzoekers van Naturalis konden dit skelet samenstellen omdat dit museum de grootste collectie mammoetbeenderen ter wereld bezit. De wolharige mammoet was één van de dieren die tijdens de ijstijden van het Pleistoceen op de droge kale steppe tussen Engeland en Nederland rondliep.

In het boek komen alle dieren voorbij die in de verschillende perioden op de Noordzeebodem leefden. De auteurs Dick Mol, John de Vos, Remie Bakker, Bas van Geel, Jan Glimmerveen, Hans van der Plicht en Klaas Post, verzamelen niet alleen botten. In tegendeel, dat is pas het begin. Ze bestuderen de bijbehorende stuifmeelkorrels om het landschap te reconstrueren, ze dateren de vondsten met radioactief koolstof en ze beschrijven ook gevonden sporen van menselijke bewoning. Aan de hand van de vondsten zijn er zelfs levensgrote reconstructies gemaakt van de dieren uit de ijstijd. In een vitrine over het Mammoetboek toont Naturalis een deel van haar omvangrijke collectie mammoetkiezen,
-botten en schedels.

Het boek is de jongste aflevering in de serie De Wetenschappelijke Bibliotheek van Natuurwetenschap & Techniek, een uitgave van VEEN Magazines. De presentatie is in handen van freelance wetenschapsjournalist Rob Buiter, onder andere bekend van het radioprogramma VARA's Vroege Vogels. De eerste exemplaren worden uitgereikt aan Ben Daalder, visserijvoorman, Dr. Beccy Scott, archeologe van het Ancient Human Occupation of Britain (AHOB) project, en Menno Bentveld, bekend TV-presentator van o.a. VARA's Vroege Vogels en De Wereld Draait Door. Het boek is na afloop direct verkrijgbaar.

Noot voor de pers:
Persinformatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Astrid Kromhout, communicatieadviseur, tel. 071 56 87 625 of kromhout@naturalis.nl.

Beeldmateriaal
Mammoeten, neushoorns en andere dieren van de Noordzeebodem Download de voorkant van het boek (143 Kilobytes)

Mammoet in de Oerparade van Naturalis
Download de mammoet in de Oerparade in hoge resolutie

Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis » Het beeldmateriaal is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden.