Productschap Diervoeder

GMP Bijlage 13 Minimumvoorwaarden monstername en Bijlage 10.

Bestemd voor: Diervoederbedrijven en certificatie-instellingen

Op 26 maart 2008 is door het bestuur van het Productschap Diervoeder Bijlage 13 "Minimum Voorwaarden monstername" geaccordeerd. Deze door het College van Deskundigen Diervoedersector vastgestelde bijlage bevat, naast normen voor de bewaartijd en bewaarcondities van monsters en eisen ten aanzien van kwalificaties van monsternemers, ook eisen voor de bemonstering van zgn. bewaarmonsters die in het kader de traceerbaarheid worden genomen.

Het doel van Bijlage 13 is drieledig:

* Het stellen van genuanceerde normen voor bewaartijd en bewaarcondities van monsters die recht doen aan aard en houdbaarheid van deze producten.
* Het formuleren van eisen voor de kwalificaties en onafhankelijkheid van monsternemers die waarborgen bieden voor betrouwbaarheid van de genomen monsters.
* Het geven van minimale voorwaarden aan bedrijven voor het nemen van bewaarmonsters, voor verschillende typen producten op verschillende plaatsen in de keten.

Het toepassen van deze bemonsteringsprotocollen biedt een bedrijf een goede basis voor gestructureerde en geharmoniseerde monsternameprocedures. Daarnaast biedt de grootte van de bewaarmonsters de waarborg dat, in voorkomende gevallen, er voldoende monstermateriaal aanwezig is om de noodzakelijke analyses te kunnen uitvoeren.

Bijlage 10 - Duitse versie

Als gevolg van een ICT probleem is nu de juiste versie van de Duitse bijlage 10 op internet gepubliceerd. Degene die voor 21 april jl. de Duitse Bijlage 10 gedownload hebben worden verzocht om alsnog de juiste versie te downloaden. De wijziging betreft Appendix. 4. De versiedatum is met een correctiedatum aangepast! De problemen hebben zich alleen voorgedaan in de Duitse bijlage 10.