Gemeente Zwolle

Samen maken we de stad schoon! Schoonmaakactie binnenstad op 26 april

Datum uitgave persbericht: 04/15/2008

De gemeente Zwolle, ROVA, Bewonersvereniging binnenstad bbZ, winkeliersvereniging CityCentrum en de Zwolse horeca hebben de handen ineen geslagen om de binnenstad een grote schoonmaakbeurt te geven. Onder het motto 'Samen maken we de stad schoon' organiseren deze partijen zaterdag 26 april 2008 van 13.00 tot 16.00 uur een feestelijke en ludieke schoonmaakactie. De schoonmaakactie is het startsein van de invoering van het nieuwe schoonmaakbeleid binnenstad van de gemeente. Bewoners en gebruikers van de binnenstad worden uitgenodigd om mee te helpen om hun straat schoon te vegen. Het startschot voor de schoonmaakactie wordt om 13.00 uur gegeven door wethouder Van Dooremolen.

In het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015 zijn maatregelen voor vernieuwing, onderhoud, beheer en toezicht opgenomen. Eén van de onderdelen is het nieuwe schoonmaakbeleid binnenstad dat gericht is op een schonere en verzorgde binnenstad. De maatregelen zijn onder meer: beter verspreiden van afval over de beschikbare ondergrondse afvalcontainers, plaatsen van grotere prullenbakken in drukke winkelstraten, inzetten van nieuw schoonmaakmaterieel en -methoden zoals milieuvriendelijke veegwagen, borstelwagen met zuigslang waarmee vuil op moeilijk bereikbare plekken en uit straatkolken gezogen kan worden en meer schoonmaakuren door ROVA.

Routes van schoonmaakkaravaan

Vanaf het Grote Kerkplein trekt de schoonmaakkaravaan samen met alle deelnemers door drie vastgestelde routes, gevolgd door doedelzakspelers en een veegwagen van ROVA. Het start- en eindpunt is op het Grote Kerkplein. Milieuwethouder Gerard van Dooremolen geeft het startschot en loopt met de karavaan mee. Met veel mensen en lawaai vragen de deelnemers aandacht voor het belang van een schone binnenstad. Iedereen wordt tijdens deze tocht uitgenodigd zich aan te sluiten óf hun eigen straat schoon te vegen.

Demonstraties Grote Kerkplein

Schoonmakers geven van 13.00 tot 16.00 uur demonstraties op het Grote Kerkplein. Zij laten hun werkzaamheden in de binnenstad zien zoals vegen, bladblazen, afvalbakken leegmaken, graffitiverwijdering en fietswrakopruiming. Ook geven medewerkers van de gemeente Zwolle en ROVA informatie over het nieuwe schoonmaakbeleid in de binnenstad.

Feestelijke afsluiting

Burgemeester Henk Jan Meijer loopt met de deelnemers de laatste route.

De karavaan komt rond 15.45 uur op het Grote Kerkplein terug waar de schoonmaakactie binnenstad feestelijk wordt afgesloten met een optreden van de Van Limburg Stirumband uit Wezep.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 15-04-2008 tot 14-05-2008