Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 15 april 2008

Met Passie Geschilderd
Topstukken uit de Gouden Eeuw
26 april - 14 september 2008 in Museum Catharijneconvent

Op 26 april opent Met Passie Geschilderd in Museum Catharijneconvent: een unieke verzameling topstukken uit de Gouden Eeuw. Meer dan 70 werken met bijbelse thema's van grote meesters als Rembrandt, Frans Hals, Abraham Bloemaert en Govaert Flinck staan op deze tentoonstelling in de schijnwerpers. Extra aandacht is er voor Utrechtse caravaggisten als Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst.

Verschillende thema's
Aan de hand van verschillende thema's krijgen bezoekers een compleet beeld van de religieuze schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het eerste thema vormt een inleiding met topstukken uit de zestiende eeuw. Hieronder het imposante drieluik met de kruisiging van Christus van Jan van Scorel, dat jarenlang niet te zien was wegens een ingrijpende restauratie. Absolute hoogtepunten zijn verder de Doop van de Kamerling van Rembrandt, vorig jaar nog uitgebreid in beeld bij de doop van HKH prinses Ariane en de Heilige Familie van Cesar van Everdingen.

Utrechtse caravaggisten
Met Passie Geschilderd is een belangrijke rol weggelegd voor de meesterwerken van de Utrechtse caravaggisten. Het werk van deze Meesters van het Licht kenmerkt zich door dramatische licht-donker contrasten en emotionele scènes. Hun expressieve stijl -afgeleid van de Italiaan Caravaggio- komt duidelijk naar voren in topstukken als de Doornenkroning van Dirck van Baburen en Ecce Homo van Gerard van Honthorst. Bijzonder is ook de Barmhartige Samaritaan van de carravaggist Matthias Stom, een bruikleen van het Museum of Fine Arts op Malta.

Rondleidingen en activiteiten
Elke zondagmiddag om 14.00 uur is er een rondleiding langs Met Passie Geschilderd. Ook worden er rondom het thema diverse lezingen georganiseerd, onder andere over de restauratie van het kruisigingsdrieluik van Jan van Scorel. Zie voor actuele data en tijden www.catharijneconvent.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE -