Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 21-4-2008

Doe als een Das
Vernieuwende natuureducatie en beleving voor kinderen op de Veluwe

Op zaterdag 26 april a.s. opent Natuurhuis Doedas officieel haar deuren. Bij Doedas kunnen kinderen (t/m 10 jaar) op een leuke, leerzame en vernieuwde manier in contact komen met de natuur op de Veluwe. Doedas is vooral het startpunt van diverse natuur- belevingsactiviteiten. Deze onderscheiden zich door de speciale laagdrempelige aanpak voor kinderen. Oprichter Evert-Jan Harmsen zegt hierover: 'Om de kinderen beter te kunnen prikkelen in hun fantasie, maak ik veel gebruik van handpoppen en verkleedkleren'. Het Natuurhuis bevat naast diverse opgezette dieren een replica van een dassenburcht. Kinderen kunnen daar ervaren hoe de buren (een echte dassenfamilie) van de boerderij leven. Om de omgeving van Hoenderloo op een leuke en aparte manier te verkennen, is het ook mogelijk om bij Doedas een ezel te huren. Met dit lieve en rustige beest mogen kinderen met papa en mama dan lekker struinen door de natuur. Voor kinderen worden ook snoepjes en borstelsetjes meegegeven om het dier eens lekker te verwennen. De officiële opening van Natuurhuis Doedas wordt aanstaande zaterdag verricht door iemand van koninklijken bloede. Belangstellenden zijn tussen 12.00 en 15.00 van harte welkom.

Beleef de natuur
Doedas is vooral het startpunt van diverse natuur- belevingsactiviteiten. Kinderen kunnen gaan wildspeuren, hutten bouwen of insecten gaan bestuderen. De activiteiten worden professioneel begeleid door natuurvoorlichter en oprichter Evert-Jan Harmsen: 'Ik probeer de activiteiten kleinschalig te houden. Dit is goed voor de beleving maar ook voor de natuur. Op deze wijze wordt de belevenistocht ook duurzaam. Ik probeer kinderen spelenderwijs bewust te maken van de mooie natuur. Het aanbod van activiteiten verschilt per seizoen, in het voorjaar is er aandacht voor jonge dieren en in de herfst leg ik meer uit over waarom bladeren verkleuren of van de boom vallen'.

Dassenburcht
In de oude boerderij waarin Natuurhuis Doedas is gevestigd, staan tientallen geprepareerde (Veluwse) dieren. Kinderen vinden hier een mol, een vos, een specht, de boommarter en natuurlijk de das. De das is ook een van de buren van Doedas, op 5 minuten wandelen is een grote bewoonde dassenburcht. In het natuurhuis is er op speelse en leerzame wijze een "dassenburcht" nagemaakt om hier op een leuke manier iets over de das te weten te komen.

Voor meer informatie over Doedas kijkt men op www.doedas.nl. De activiteiten van het Natuurhuis Doedas dienen vooraf geboekt te worden.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht