Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 26 april

Fryslân, 26-04-2008 o Politieberichten van vrijdag 25 april 07.00 uur t/m zaterdag 26 april 11.00 uur.

Wommels: inbraak container
De politie onderzoekt de inbraak in een container op een bouwterrein aan de Walperterwei. Van de container werd in de nacht van donderdag op vrijdag een deur geforceerd waarna diverse gereedschappen werden weggenomen. Een 49-jarige inwoner van Bolsward deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Tytsjerk: invordering rijbewijs
De politie heeft donderdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 53-jarige inwoner van Heerenveen. De man reed op de N355 bij Tytsjerk 152 km/u, terwijl ter plaatse 100 km/u is toegestaan.

Wommels: inbraak vaartuigen en containers
De politie stelt een onderzoek in naar diefstallen van en uit verschillende boten in de nacht van donderdag op vrijdag die in en om de Trekvaart lagen afgemeerd. Zo werd uit de boot van een 36-jarige inwoner van Wommels een radio/cd-speler, een rubberboot en een buitenboordmotor meegenomen. Een 53-jarige inwoonster van Wommels deed aangifte van diefstal van een aluminium visboot met een Mercury 20 Pk buitenboordmotor. Van een 36-jarige bewoner van De Jister werd een 6 pk buitenboordmotor, een grijze 4.4 Kw Honda serienummer 2001466, gestolen. Ook werden twee containers van bouwbedrijven op een bouwterrein aan de Walperterwei opengebroken. In één geval werd een hoeveelheid gereedschap gestolen. In het andere geval niets. Indien er mensen zijn die deze nacht iets verdachts hebben gezien of gehoord of die anderszins iets weten wat kan leiden tot de dader(s) worden zij verzocht zich via 0900 8844 bij de politie te melden. Kan dat niet, bijvoorbeeld omdat u de dader kent en de dader u, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000.

Heerenveen: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een eenzijdig ongeval op de Mobilisatieweg behandeld, waarbij de 19-jarige bestuurder uit Sneek, gewond raakte. De man had nog maar twee maanden zijn rijbewijs en raakte in een flauwe bocht naar rechts de macht over het stuur kwijt. De auto slipte en sloeg over de kop. De bestuurder is met letsel aan arm en nek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Wolvega: fietsertjes gewond bij aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag kort na het middaguur een aanrijding op de Jacob Marisstraatonderzocht. Twee Wolvegaaster jongens van 13 en 12 jaar staken met een fiets de weg over juist op het moment dat een personenauto, bestuurd door een 35-jarige man uit Wolvega, passeerde. Een aanrijding was het gevolg. De 13-jarige bestuurde de fiets en raakte gewond aan zijn been. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis. Wel de 12-jarige, die bij hem achterop zat. Hij kwam tegen het voorruit van de auto en is voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Buitenpost: gewonde bij aanrijding bromfiets en grasmaaier De politie heeft vrijdagmiddag een opmerkelijke aanrijding behandeld op het West. Een 33-jarige man uit Twijzel haalde een wandelaar in en week iets uit. Op dat moment werd hij juist ingehaald door een bromfiets, bestuurd door een 52-jarige vrouw uit Twijzel. De vrouw kwam ten val en is met arm- en schouderklachten overgebracht naar het ziekenhuis.

Harlingen: snelheidscontrole op klachtlocatie
De politie heeft vrijdagochtend een snelheidscontrole gehouden op de Franekertrekvaart. Dit is een 30 km zone. Volgens bewoners zou er veel te hard gereden worden. De zorg van bewoners bleek terecht. In anderhalf uur tijd werden 20 overtreders geconstateerd. De gemiddelde snelheid was 50 km/u. De snelste reed 70 km/u. Het resultaat van de controle is aanleiding om vaker op deze locatie te controleren.

Dokkum: aanhoudingen voor baldadigheid
De politie heeft vrijdagnacht twee knapen uit aangehouden op verdenking van baldadigheid. Getuigen zagen dat de knapen op de Birdaarderstraatweg hekken omver gooiden en een fiets uit de stalling pakten en op straat gooiden. De politie nam ze mee naar het bureau. Na verhoor en een bekenning zijn ze met een proces-verbaal op zak weer in vrijheid gesteld.

Surhuizum: twee woninginbraken
De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar twee inbraken in woningen aan de Lustenburg. Men kwam binnen door te hengelen. In beide woningen werd geld gestolen. De bewoners deden aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagnacht tijdens reguliere surveillances acht bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In twee gevallen werd het rijbewijs ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen. Zaterdag omstreeks 01.15 uur, werd op de Joksewsei in Reduzum een 21-jarige automobilist uit die plaats gecontroleerd. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 470 ug/l. Het betrof een beginnend bestuurder, zodat naast een proces-verbaal en een rijverbod zijn rijbewijs werd ingenomen.
Zaterdag rond 02.00 uur zagen politiemensen op de Fok in Heerenveen een auto met hoge snelheid rijden. De achtervolging werd ingezet, waarna de bestuurder via de Schans en de Thialfweg probeerde te ontkomen. Daar reed hij met zijn auto naar schatting 120 km/u. Hij kwam tot stilstand doordat hij tegen een stoeprand reed. Door die klap raakte hij gewond maar wist toch nog te vluchten. Na een zoekactie kon de bestuurder, een 24-jarige man uit Grou, worden aangehouden. Van hem werd een bloedproef afgenomen omdat hij gewond raakte bij de aanrijding. De verdachte is ingesloten omdat er ook een hoeveelheid speed in zijn auto lag. Hij krijgt een proces-verbaal voor rijden onder invloed van alcohol en verdovende middelen, zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod. Ook zijn passagier, een 22-jarige vrouw uit Heerenveen, werd aangehouden. Ook zij was uit de auto gesprongen en probeerde tevergeefs te vluchten. Bij haar werd eveneens speed aangetroffen.