Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Met het oog op morgen, Radio 1

Radio / TV-interview | 25-04-2008

Minister-president Balkenende, na afloop van de wekelijkse ministerraad, over kinderopvang en wijkaanpak


- KINDEROPVANG -

SLOTBOOM:
Vandaag was echt het belangrijkste onderwerp de kinderopvang. Vandaar dat ik premier Balkenende als eerste vraag stelde: moeten ouders zich nu zorgen gaan maken?


BALKENENDE:
Nou, ik zie het toch iets anders. Wat doet het kabinet? We hebben gezegd: kinderopvang is van groot belang. En we willen zorgen dat er elk jaar meer geld bij kinderopvang komt. En dat doen we ook. Alleen, wanneer we te maken krijgen met een kostenexplosie, dat het wel heel erg fors wordt, ja, dan kun je je ogen daar niet voor sluiten.

SLOTBOOM:
Het is erg duur geworden.


BALKENENDE:
Ja, want kijk, het is natuurlijk ook zo: als kabinet hebben we te maken met geld voor onderwijs en voor veiligheid en voor innovatie. Dan moet je bepaalde keuzes maken en dat wat we hebben beloofd, dat komen we na, namelijk er komt steeds meer geld bij. Alleen: we moeten we onder ogen zien dat het erg fors gaat op het ogenlik.

SLOTBOOM:
En toch, die kinderopvang, die is toch hartstikke belangrijk. Want u wilt als kabinet dat er zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Vrouwen die ook kunnen gaan werken omdat ze de kinderen onder kunnen brengen.


BALKENENDE:
Dat is ook zo en dat blijft ook zo.

SLOTBOOM:
Maar die ouders denken nu ook: wacht eens even, misschien wordt het toch allemaal wat minder nu.


BALKENENDE:
Kijk, waarom doen we nu vooral zoveel aan kinderopvang? Dat doen we om te zorgen dat mannen en vrouwen meer kunnen werken. Arbeidsparticipatie versterken. Alleen dan moet er wel een zeker verband bestaan tussen het geld dat je inzet voor kinderopvang en de toename van de deelname aan betaalde beroepsarbeid.

SLOTBOOM:
En dat is er niet?


BALKENENDE:
Op het ogenblik, nee, we zien wel een behoorlijke kostenstijging maar niet een navenante stijging van de arbeidsparticipatie. En dan moet je toch onder ogen zien: zitten we wel op de goede weg?

SLOTBOOM:
Dat is ook weer gek eigenlijk, want dat betekent: het kabinet geeft meer geld uit voor de opvang van kinderen, maar blijkbaar gaan die mensen dan niet aan het werk.


BALKENENDE:
Nee, dan zijn kennelijk de instrumenten die je inzet, die leveren niet een direct navenant effect op bij de bevordering van de participatie.

SLOTBOOM:
Laten we eens even kijken naar een bepaald onderdeel van die kinderopvang, de opa's en oma's. Wat vindt u daarvan, vindt u het normaal dat zij daar geld voor krijgen of is het een kwestie van: dat hoort toch eigenlijk gewoon binnen de familie normaal te gaan?


BALKENENDE:
We moeten natuurlijk de verdere analyse afwachten, maar je ziet natuurlijk wel een situatie dat in het verleden de zaken echt informeel werden geregeld, dat ouders tegen grootouders zeggen: goh, vinden jullie het leuk om voor zoon of dochter zorgen. We zien op het ogenblik ook ontwikkelingen daT dat wordt geëconomiseerd, dat wordt van een prijskaartje voorzien. Dan zie je: er verandert niet zo veel, alleen het is een betere financiële tegemoetkoming. De vraag is wel of dat soort ontwikkelingen nu werkelijk die participatie versterken. Het klinkt allemaal sympathiek alleen wij als overheid, of wij als kabinet, hebben wel te maken met: hoe besteden we ons geld. En het wordt erg duur op deze manier.

SLOTBOOM:
Moeten de ouders er ook rekening mee houden dat ze uiteindelijk toch wat minder vergoeding krijgen?


BALKENENDE:
Kijk, het is zo, wanneer ouders gebruik maken van kinderopvang dan wordt er gewoon betaald. En dan is de vraag: hoe is het met je inkomen. Heb je een laag inkomen, dan betaal je betrekkelijk weinig en je betaalt veel meer als je gewoon een goed inkomen hebt. Maar goed, dat kun je dan ook betalen. Dat noem je de oudertabel, dus daar krijgen we nog een discussie over, van hoe we een aantal zaken kunnen gaan aanpassen.

SLOTBOOM:
U bedoelt: dan komt er een discussie over wie dan wat meer moet gaan betalen.


BALKENENDE:
Dat is die discussie en daar zullen we dan bij stilstaan. Trouwens, het is niet alleen dat je het hebt over laat ik zeggen de ouderbijdrage, het heeft ook te maken met de vraag: wat is het verband met de fiscaliteit. Hoe zit het überhaupt met het koopkrachtbeeld. Die zaken gaan we in samenhang bekijken in november en dan komen we er op terug. Vandaag hebben we dus gezegd: er zijn een paar hoofdbeslissingen die we nu moeten nemen. We willen die kostentoename, die moet echt worden ingedamd. Waar zitten een paar punten waar we goed naar moeten kijken? Dat is die oudertabel. En dat is bijvoorbeeld ook de ontwikkeling op het gebied van gastouderactiviteiten.

SLOTBOOM:
Dat klinkt allemaal heel mooi, maar stel je voor: ik wil werken en ik heb mijn kinderen thuis. Ik denk dat ik wel twee keer ga nadenken voordat ik nu daadwerkelijk ga werken, want er komt wel wat onzekerheid op mij af.


BALKENENDE:
Wat ik dus het gekke vind, het zit ook een beetje in de vraagstelling, ik begrijp hem wel... Wat wij nu doen is: je hebt kinderopvang in Nederland. In deze kabinetsperiode zorgen we dat het geld voor kinderopvang alleen maar toeneemt. En nu is het merkwaardige dat ondanks het feit dat wij steeds meer geld besteden aan kinderopvang, er ineens een sfeer gaat ontstaan van: moeten we onze kinderen wel op de kinderopvang doen? Dat vind ik eigenlijk een beetje een absurde situatie. Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om het feit dat de kostentoename dusdanig is dat je ook even moet kijken van: hoho, even goed kijken of we goed bezig zijn.

SLOTBOOM:
Ja, de bomen groeien niet tot in de hemel.


BALKENENDE:
Nee, dat is natuurlijk het punt. Als die kostentoename dusdanig is, dan gaat het wel ten koste van andere dingen. En we hebben ook voor goed onderwijs te zorgen, we hebben ook voor veiligheid te zorgen en al die andere belangrijke dingen.


- WIJKAANPAK -

SLOTBOOM :
U heeft ook te zorgen voor de wijken, er komt extra geld voor minister Vogelaar. Ze heeft het niet makkelijk hè, op dit moment.


BALKENENDE:
Ze heeft een pittig debat gehad deze week in de Kamer, daarin werd dat zichtbaar. Dat heb ik ook tegen haar gezegd. Aan de andere kant: in de politiek gebeurt heel veel. En dat overkomt misschien iedereen wel eens een keer.

SLOTBOOM:
Er is ook een internetfilmpje, Geenstijl. Daar wordt blijkbaar heel veel naar gekeken. Daar had ze het ook moeilijk. Heeft u het filmpje eigenlijk gezien?


BALKENENDE:
Nee.

SLOTBOOM:
Ze loopt wel het risico dat er een beeld ontstaat dat ze het moeilijk blijft houden op een of andere manier. Of komt dat door een beeld in de media?


BALKENENDE:
Kijk, afgelopen jaar was ook lastig voor haar. Ik herinner me nog goed dat zij natuurlijk heel lang heeft gesproken met de corporaties, probeerde oplossingen te vinden. Op een bepaald moment zag het ernaar uit dat er een oplossing was en toen zei een aantal corporaties: nee, dat willen we zo niet. Je kunt dus niet alleen maar naar de minister kijken want er zijn natuurlijk meer dingen aan de orde. Deze week was het een pittig debat.

SLOTBOOM:
Van alle partijen. Alle partijen zeiden: het gaat niet goed.


BALKENENDE:
Nee, maar goed, ook dat overkomt meerdere bewindslieden wel eens. Het is een ingewikkelde kwestie omdat je natuurlijk te maken hebt met een krachtenveld, gemeenten zijn soms ontevreden, corporaties niet helemaal tevreden. En tegelijkertijd een minister die ambitie heeft, want ik denk dat zij, dat weet u ook, zij is met de beste intenties bezig, want het gaat om het versterken van wijken. En ze is er met hart en ziel mee bezig. En dan was het zo dat de Kamer kritisch was. dat was natuurlijk zo. Tegelijkertijd is ze wel bezig om te kijken: wat kun je meer met wijken doen? We hebben nu vandaag ook weer gesproken over de financiële plannen voor de komende tijd. Kijk, we hebben het natuurlijk niet alleen over mevrouw Vogelaar, we hebben het gewoon over het feit dat de wijken moeten worden versterkt en dat is ook de verantwoordelijkheid van het kabinet als zodanig.

SLOTBOOM:
Maar goed, zij wordt er natuurlijk als eerste op aangesproken.


BALKENENDE:
Dat is ook zo, maar goed, wij voelen ons net zo goed verantwoordelijk, ook voor dit beleidsonderdeel. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, EV)