Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 25 april 2008 (26/04/08)

Vlaams parlement

Omdat die ochtend het Overlegcomité zich hierover boog, stelde Jan Peumans woensdagmiddag een Actuele Vraag over de federale BTW-voorstellen bij de aankoop van gronden en panden. Minister-president Peeters lichtte de beslissing toe. Het fameuze artikel wordt uit de programmawet gehaald. Er zal ook een adviesvraag gestuurd worden naar de Europese Commissie. Dit verzoek zal in overleg met de federale regering en de gewesten worden opgesteld en ten laatste 15 mei worden overgemaakt aan de Commissie. Jan toonde zich beminnelijk en feliciteerde de minister-president. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een resolutie zo snel wordt uitgevoerd, in alle onderdelen ervan. En hij besloot met een kwinkslag : Als alle andere resoluties ook zo snel uitgevoerd worden, zijn we binnenkort werkloos.

Tijdens een debat naar aanleiding van een actuele vraag over de splitsing van de kieskring B-H-V stelde Mark Demesmaeker de zaken nog eens op scherp: hoe sneller de parlementaire procedure kan worden afgewerkt, en er dus kan worden gestemd in de plenaire vergadering van de Kamer, hoe beter. De Vlaamse partijen mogen niet meer onderhandelen over de compensaties die de Franstaligen eisen. Mark: De primitieve territoriale eisen van de Franstalige partijen druisen in tegen het beginsel dat deelstaten respect hebben voor elkaars grondgebied en bevoegdheden. Over de principes van respect en gelijkheid onderhandelen we niet! De Vlaamse wetsvoorstellen moeten zo snel mogelijk op de agenda van de Kamer komen, zodat deze hypotheek die op de Vlaamse Rand rust, eindelijk kan gelicht worden en zodat we duidelijkheid krijgen over de geloofwaardigheid van de Vlaamse meerderheidspartijen! Als de Franstaligen hierover een crisis willen uitlokken, dan is dat hun verantwoordelijkheid.

Gino De Craemer vroeg minister Keulen naar de moeilijkheden inzake de taalvoorwaarde bij kandidaat-huurders. Sinds het nieuwe socialehuurbesluit zijn die verplicht hun taalbereidheid aan te tonen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. In de pers had de minister verklaard dat de Huizen van het Nederlands de stroom van huurders niet of nauwelijks kunnen verwerken. De minister bevestigde dat iedereen achter de taalbereidheid staat maar dat de huidige procedure te belastend bleek. Daarom zal nu ook de sociale verhuurder mogen nagaan of een kandidaat-huurder het vereiste niveau van het Nederlands behaalt. Bij twijfel wordt de persoon wel doorverwezen naar het Huis van het Nederlands. Volgens Gino is het positief dat de procedure wordt vereenvoudigd maar hij benadrukt dat verschillen tussen de sociale verhuurders uitgesloten moeten worden en dat de taaltest identiek moet verlopen. Een ongelijke behandeling van kandidaat-huurders is immers onaanvaardbaar.

Donderdag hield de onderwijscommissie een gedachtewisseling over de taalregeling in het hoger onderwijs. Vertegenwoordigers van de Vlaamse Onderwijsraad en de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid kwamen hun adviezen, met beide een pleidooi voor versoepeling, toelichten. Helga Stevens gaf de aanwezige commissieleden en Minister Vandenbroucke de duidelijke boodschap mee dat een versoepeling momenteel niet opportuun is. Deze gedachtewisseling was volgens Helga ook te beperkt. Zo kwamen ondermeer de studenten niet aan het woord. Ook de onderwijsadministratie stelt in haar advies dat het nuttig is te wachten op een grondige evaluatie, waarbij zowel docenten als studenten worden bevraagd.

De afgelopen weken kreeg het lokaal pact heel wat media-aandacht. Tegenover financiële tegemoetkomingen van de Vlaamse regering (o.a. schuldovername van 100 euro per inwoner), staan een aantal engagementen van de gemeenten die toetreden tot het pact. Ze engageren zich om hun belastingen niet te verhogen, de forfaitaire huisvuilbelasting af te schaffen, geen nieuwe (forfaitaire) gezinsbelasting in te voeren, In de Commissie Binnenlandse Aangelegenheden werd minister Keulen hierover ondervraagd. Er heerst immers veel onduidelijkheid onder de gemeentebesturen. Ze moeten immers hun huisvuilbelasting afschaffen en vervangen door het principe De Vervuiler Betaalt. Maar wat indien gemeenten, voor de goedkeuring van het lokaal pact, hun forfaitaire huisvuilbelasting o.a. compenseren door een nieuwe algemene dienstenbelasting? Kris Van Dijck en Jan Peumans vernamen van de minister dat het behoud van een forfaitaire sokkel kan. Het leeuwendeel ter financiering van het gemeentelijk afval- en milieubeleid moet komen uit belastingen volgens het principe De Vervuiler Betaalt. Over hoe dit alles moet geïnterpreteerd worden, is zeker het laatste woord nog niet gezegd.

Jan Loones stelde in de Commissie Welzijn een vraag aan minister Vanackere over de kinderopvang in landelijke gebieden. Het beleid is immers bezig met een inhaaloperatie in de kinderopvang en heeft specifieke aandacht voor de grootstedelijke gebieden. Aanleiding voor zijn vraag was een brief van het Westhoekoverleg, een koepel van 18 burgemeesters, die ook aandacht vroegen voor de specifieke problemen in de landelijke gebieden: geografische spreiding, mobiliteit, kostprijs De minister bevestigde dat er inderdaad een voorafname is voor de grote steden, maar dat er weldegelijk aandacht is voor de landelijke gebieden. Zo wil hij iets doen aan de uitbreidingscapaciteit en zullen er ook middelen worden vrijgemaakt voor de landelijke gebieden. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de gemeenten en het lokaal beleidsplan kinderopvang, vb. omtrent aansluitingen van openbaar vervoer of nabijheid van voorzieningen zoals scholen.

Deze week bracht de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting een werkbezoek aan Amerika. Namens onze fractie ging Piet De Bruyn mee. Zowel de Westkust (San Francisco) als de Oostkust (New York en Washington) staan op de agenda. Aan de Westkust wordt o.a. een bezoek gebracht aan de Stanford University en Cisco Systems. In New York en Washington zal de delegatie kennis maken met de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds, de Stock Exchange, Volgende week dinsdag is Piet terug in het land. Benieuwd naar zijn verslag van dit interessante werkbezoek.

Kamer

Bij de stemming over de beleidsnota Volksgezondheid van minister Onkelinx heeft Flor Van Noppen zich deze week onthouden. Breekpunt voor Flor en voor de N-VA is de regeling met betrekking tot de contingentering van huisartsen. Onkelinx is namelijk van plan om het contingent RIZIV-nummers versneld in te vullen, een maatregel die op het lijf geschreven is van Wallonië. Vlaanderen voert al 10 jaar een zeer strikt beleid met betrekking tot de numerus clausus voor geneeskundestudenten, terwijl men in Wallonië dit probleem altijd heeft verwaarloosd. Door nu het overschot aan Waalse artsen toch te regulariseren, wordt Wallonië beloond voor zijn lakse houding en Vlaanderen bestraft voor zijn vooruitziend beleid. Flor zal er dan ook alles aan doen om deze onrechtvaardige maatregel alsnog tegen te houden.

Ook Sarah Smeyers kondigde in de commissie Sociale Zaken aan dat zij geen fiat kan geven aan de beleidsnota Werk die minister Milquet kwam voorstellen. Milquet kiest voor weinig structurele en zelfs onzinnige maatregelen als een mobiliteitspremie. Daarnaast zet ze de deur open voor een ongecontroleerde vloed van regularisaties, iets waar de N-VA zich in het verleden altijd tegen verzet heeft. Naar een verwijzingen over de mogelijke regionalisering van het arbeidsmarktbeleid, blijft het vruchteloos zoeken. Dat ze bovendien zonder enige schaamte toegeeft in de Franstalige pers dat ze met haar beleid de regionalisering waarover de gesprekken nota bene nog moeten beginnen wil afremmen, slaat werkelijk alles. Om die redenen zal Sarah zich volgende week in de commissie Sociale Zaken onthouden bij de stemming van de beleidsnota Werk.

In de regio Heuvelland Mesen wordt voor dringende medische hulpverlening de Franse MUG (SMUR) ingeschakeld in plaats van de Ieperse MUG. Blijkbaar zonder enig overleg met de burgemeester van Heuvelland, noch met de plaatselijke 100, noch met de lokale huisartsen. Bij een recent ongeval duurde het meer dan 25 minuten vooraleer de SMUR ter plaatse was. Niet enkel de verre verplaatsing, maar het feit dat men onderweg moest stoppen om de weg te vragen, was de oorzaak van de (te) lange rit. Bovendien kan men van het Franse medisch personeel niet verwachten dat zij Nederlands spreken, hoewel dit in noodgevallen toch van levensbelang is. Dit feit werd gemeld door partijraadslid en Izegems gemeenteraadslid Kurt Himpe. Tijd dus voor Jan Jambon om in de commissie Volksgezondheid minister Onkelinx hierover aan de tand te voelen. In haar antwoord stelde de minister dat het inzetten van de SMUR enkel betrekking heeft op de urgentiediensten en niet op ziekenwagens. In mei 2007 werd door haar voorganger (Rudy Demotte) hierover een grensoverschrijdende samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Frankrijk. Minister Onkelinx zal er op toe zien dat alle maatregelen uit de overeenkomst zullen nageleefd worden (GPS-uitrusting, Astrid-radioverbinding, lexicon van 112-woorden). Tevens zal zij er ook op aandringen dat enkel een beroep wordt gedaan op de SMUR indien het dispatchingcentrum van oordeel is dat het echt nodig is. In zijn besluit zei Jan dat hij géén kritiek had op het principe van de internationale samenwerking in de grensstreek maar enkel vraagt dat alles in de beste omstandigheden zou kunnen gebeuren.

Els De Rammelaere ondervroeg deze week minister van Justitie Jo Vandeurzen over een proefproject in de gevangenis van Andenne, georganiseerd door de firma Interagri. Gedurende een half jaar werden 70 gevangenen, op vrijwillige basis, onderworpen aan een doorgedreven Omega3-vetzuren-dieet. De gevangenen moesten met omega3-verrijkte voeding eten, alsook wekelijks bloed laten afnemen. Minister Vandeurzen antwoordde dat dit proefproject een uitzondering is, zonder enige inbreng van Justitie tijdens het onderzoek. Er was evenwel een voorafgaand akkoord van de ethische commissie van de ULB. In ruil voor hun meewerking kregen de gevangenen de huur van hun TV-contract betaald, wat maandelijks zon 20 bedraagt. Het onderzoeksrapport zou pas binnen twee weken klaar zijn.

In de commissie Financiën ging de saga rond de regeling omtrent de 21 procent BTW op bouwgronden onverminderd voort. Eerder had Peter Luykx zijn ongenoegen over deze regeling al geventileerd. Het Overlegcomité besloot echter om eerst Europees advies in te winnen alvorens een ondoordachte beslissing te nemen in het druk besproken BTW-dossier. Peter gaf dan ook met genoegen zijn goedkeuring aan de schrapping van deze maatregel uit de programmawet. Samen met Vlaams parlementslid Jan Peumans riep hij de federale regering en de deelstaatregeringen op om van dit uitstel gebruik te maken om in het kader van de staatshervorming een grondig debat te voeren over meer fiscale autonomie voor de deelstaten. Vlaanderen heeft immers zijn beperkte fiscale instrumenten, zoals de registratierechten, met succes ingezet om tot een gezinsvriendelijkere woonfiscaliteit te komen. Die ingeslagen weg moeten we verder bewandelen.

Senaat

Louis Ide kreeg deze week een antwoord op enkele parlementaire vragen. Zo kwam hij tot de conclusie dat het aantal zelfdodingen in België lichtjes steeg. Weliswaar betrof het heel onvolledige cijfers, zeker wat de Waalse gegevens betreft. Interessantere cijfers kreeg hij ook met betrekking tot de Globale Medische Dossiers. Het zijn vooral Vlamingen die zon dossier laten aanleggen bij hun huisarts, iets wat de these sterkt dat in Vlaanderen de huisarts veel meer de spil is in de gezondheidszorg dan in Wallonië. Ook hier komt de zorggrens weer tot uiting! En dan nog even dit: Louis hield deze week in Knack een warm pleidooi voor het behoud van de numerus clausus in zijn huidige vorm. U kunt deze stelling steunen door tegen de afschaffing hiervan te stemmen op de webstek van Knack (www.knack.be, rechts onderaan). Alvast bedankt!

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be