Gemeente Gaasterlân-Sleat


Marokkaanse jongeren uit Utrecht op bezoek in Oudega

Dit weekend zijn 10 Marokkaanse jongeren uit Utrecht op bezoek bij 10 jongeren uit Oudega, Gaasterlân-Sleat. Omrop Fryslân maakt een documentaire die op 18 mei a.s. op Nederland 2 wordt uitgezonden, waarin ook deze uitwisseling in beeld komt. Wethouder Willem Sprik en jongerenwerker Sandra Ordelman, ontvingen de groep vrijdagmiddag in het gemeentehuis met koffie, fris en natuurlijk Fryske oranjekoek. Op het programma staan onder meer een bezoek aan de caravan van de groep jongeren uit Oudega, fierljeppen, het Hindelooper museum en een bezoek aan de boerderij van de ouders van één van de jongeren uit Oudega.

Begrip voor elkaars cultuur

Doelstelling van de uitwisseling is om de jongeren kennis te laten maken met elkaars leefwereld en daarmee begrip te kweken voor andere culturen. Allochtoon-autochtoon, stad-platteland; het is goed om elkaar beter te leren kennen. Immers: onbekend maakt vaak onbemind. Jongerenwerker Sandra Ordelman: "Het is een uitdaging om te laten zien dat het ook mogelijk is om samen leuke dingen te doen en ondanks verschillende achtergronden toch begrip en respect voor elkaar te hebben".

Vooraf is een bijeenkomst met de ouders van de jeugd uit Oudega geweest, ter voorbereiding, waarbij de ouders van één van de jongeren aanboden om de groep de boerderij te laten zien. Naast de gezamenlijke activiteiten waarin men elkaar op ongedwongen wijze kan leren kennen, is er ook tijd voor het bespreken van een aantal onderwerpen zoals de rol van het gezin in je leven, het gebruik van alcohol en vrije tijdsbesteding.

De groep uit Utrecht heeft een prijs gewonnen omdat zij zelfstandig een jongerencentrum runnen in hun wijk Zuilen, dit loopt erg goed. "Het is een groep die positief in het leven staat en kansen pakt", vertelt Sandra Ordelman. De jongeren uit Oudega zijn nieuwsgierig: "Je hebt een bepaald beeld van elkaar; zij zien ons misschien als 'die boeren uit Friesland' en we zijn gewoon heel benieuwd hoe we straks met elkaar omgaan". Er zijn ook overeenkomsten: de groep uit Zuilen is een groep die bijna nooit buiten Utrecht komt en ook de groep uit Oudega is best op het eigen dorp gericht. "Het is leerzaam om eens na te denken over de manier van leven in een andere cultuur en elkaars mening te leren respecteren".