Ingezonden persbericht


Persbericht

's-Hertogenbosch, 5 maart 2008

Bijzondere bruikleen Muziek - gespeeld en verbeeld in het Noordbrabants Museum

26 april t/m 31 augustus 2008

Het Noordbrabants Museum krijgt een bijzonder schilderij te leen voor de aanstaande familietentoonstelling over muziek in de kunst. Speciaal voor deze expositie geeft het Musée des Beaux-Arts te Lille zijn befaamde schilderij Het concert in het ei in bruikleen. De tentoonstelling Muziek - gespeeld en verbeeld is te zien van 26 april t/m 31 augustus 2008. Aan de hand van oude en nieuwe kunstwerken, muziekfragmenten én met behulp van ingenieuze installaties wordt de 'muziek in de kunst' tot leven gewekt.

Jeroen Bosch

Het unieke schilderij Het concert in het ei, waarvan lang gedacht is dat het van de hand van Jeroen Bosch was, komt voor de tentoonstelling Muziek - gespeeld en verbeeld naar 's-Hertogenbosch. Het Musée des Beaux-Arts uit Lille leent dit werk, dat normaal gesproken onderdeel is van zijn vaste presentatie, speciaal aan het Noordbrabants Museum. Behalve een prachtig beginpunt van de muziektentoonstelling, is Het concert in het ei een geweldige aanvulling op de vaste presentatie De wereld van Bosch. Het typische Bosch-achtige kunstwerk intrigeert door de vele verhalen en (muziek)voorstellingen die zich in dat ene schilderij af lijken te spelen.

Dubbele betekenis

In de loop der eeuwen zijn heel wat kunstwerken gemaakt waarin muziek en musiceren centraal staan. Al in de laatmiddeleeuwse kunst van Jeroen Bosch en zijn navolgers spelen muziekinstrumenten een belangrijke rol. Op de expositie is te zien hoe instrumenten bij deze kunstenaars verwijzen naar de ondeugden en het losbandige gedrag van de mens. In de zestiende en zeventiende eeuw worden in de Nederlanden talloze voorstellingen van muziek vervaardigd. Ook hier zijn categorieën met een zinnebeeldige inslag te onderscheiden. Naast oude kunst met werken van Breughel en Steen is er ook moderne kunst te zien. Onder andere de Piano met één toets (2006) van Jaap Kroneman.

Ruimte voor kinderen

In de tentoonstelling wordt nadrukkelijk ruimte gecreëerd voor kinderen. Met behulp van ingenieuze installaties, die onderdeel zijn van de expositie, kunnen kinderen vanaf 4 jaar, zelf ontdekken hoe muziek, kleur en voorstelling elkaar beïnvloeden. Hier leer je hoe het rechterpaneel van de Tuin der Lusten klinkt, verbeeld je je eigen muzikale stilleven, speel je op onbekende instrumenten, dans je samen met de boeren van Pieter Breughel op zeventiende eeuwse muziek! En nog veel meer.

Het Noordbrabants Museum is gratis toegankelijk voor kinderen en jeugd tot 18 jaar en voor studenten op vertoon van de OV-studentenkaart.

Bij deze tentoonstelling wordt samengewerkt met Het Brabants Orkest.

Publicatie

Speciaal voor de tentoonstelling schreef prof. dr. Eddy de Jongh: Muziek aan de muur. Muzikale voorstellingen in de Nederlanden (1500-1700). Het boek verschijnt bij Uitgeverij Waanders te Zwolle en is verkrijgbaar in de Museumwinkel; 112 pagina's, prijs ? 19,95.

Noot aan de redacties:

Bijschrift Afbeelding:

Het concert in het ei, Navolger van Jeroen Bosch, 1550-1575, Musée des Beaux-Arts, Lille

Voor meer informatie en afbeeldingen kunt contact opnemen met:

Doreen Pijnenburg-Timmers, tel. 073-6877 808 e-mail: dpijnenburg@noordbrabantsmuseum.nl of

Chantal Sleutjes, tel. 073-6877 807 e-mail: csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl.