Te weinig speelruimte voor kinderen in Nederland

Landelijk gemiddelde speelgelegenheid kinderen helft van norm

Den Haag/Amsterdam, 23 april 2008 - Uit onderzoek in opdracht van de 'Nationale Actie Ik wil buiten spelen' blijkt dat het oppervlak aan gemeentelijk beheerde speelgelegenheid in Nederlandse gemeenten gemiddeld 1,4% is. Dat is nog niet de helft van de norm van 3% speelgelegenheid. Deze norm is aanbevolen door het Ministerie van VROM. Het tekort aan veilige gemeentelijke speelruimte is ongeveer 17.500 hectare. Omgerekend zijn dat ongeveer 27.000 voetbalvelden. Het rapport is vandaag door een aantal kinderen en Arnold Vanderlyde aangeboden aan Agnes Kant op het Binnenhof.

De 'Nationale Actie Ik wil buiten spelen' is een initiatief van Jantje Beton, de Johan Cruyff Foundation, de Richard Krajicek Foundation, Jump (het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting), het Diabetes Fonds en Fonds Gehandicaptensport. De actie vestigt aandacht op het tekort aan speelveldjes en gaat geld inzamelen om hier concreet iets aan te doen en zo een gezonde toekomst voor kinderen te realiseren. De organisaties hebben de Sponsor Bingo Loterij gevraagd 'De-Grootste-Bingo-Ooit' in het teken te stellen van deze actie. Daartoe wordt de komende maanden geld ingezameld voor bijvoorbeeld de aanleg van speelveldjes voor kinderen. Deelnemers aan De-Grootste-Bingo-Ooit kunnen mooie prijzen winnen.

Onderzoek
Het onderzoek, uitgevoerd door RIGO in opdracht van 'Nationale Actie Ik wil buiten spelen' laat zien dat het oppervlak aan gemeentelijk beheerde speelgelegenheid in Nederlandse gemiddeld 1,4% is. Dat is nog niet de helft van de norm van 3% speelgelegenheid. Deze norm is vastgesteld door Jantje Beton samen met de koepel van Nederlandse speeltuinorganisaties NUSO. Het Ministerie van VROM heeft gemeenten geadviseerd deze norm te hanteren in hun speelruimtebeleid. Het onderzoek laat zien dat slechts twee gemeenten (Alkmaar en Ameland) boven de drie procent uitkomen.

Agnes Kant, SP politica en initiatiefneemster Wet buitenspeelruimte, heeft vandaag het onderzoeksrapport in ontvangst genomen op het Binnenhof. Het rapport is overhandigd door Arnold Vanderlyde, ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport. "Het rapport laat zien dat gemeenten niet uit zichzelf werk maken van de gewenste drie procent speelruimte in een wijk. Het blijkt dus noodzakelijk om deze norm wettelijk te regelen. Ik zal met het rapport proberen de andere partijen in de Tweede Kamer te overtuigen om mijn ingediende initiatiefwet voor drie procent speelruimte te steunen", aldus Agnes Kant.

Buiten spelen is essentieel
Uit onderzoek blijkt keer op keer dat buiten spelen onmisbaar is voor kinderen. Spelen prikkelt de fantasie, het is goed voor het opdoen van sociale vaardigheden, het komt de motoriek van kinderen ten goede, het bevordert de integratie en is goed voor de gezondheid (het kan overgewicht en diabetes alsmede hart- en vaatziekten helpen voorkomen). Buiten spelen helpt een kind bovendien om later beter de weg te vinden in de maatschappij.

Concrete doelen
Voor de actie gaat 'De-Grootste-Bingo-Ooit' van de Sponsor Bingo Loterij geld inzamelen. Mensen die de actie willen ondersteunen kunnen loten kopen via de actiesite www.ikwilbuitenspelen.nl en via www.sponsorbingoloterij.nl. De helft van de opbrengst van een lot gaat naar de actie. Met de opbrengst van De-Grootste-Bingo-Ooit worden concrete doelen gerealiseerd. Bijvoorbeeld het aanleggen van Cruyff Courts en Krajicek-playgrounds (de kosten voor aanleg van een court of playground inclusief alle voorbereidingen en clinics voor kinderen kunnen meer dan 100.000 euro bedragen), het renoveren van bestaande speelplekken, het trainen en inzetten van speelbegeleiders, het geven van clinics waar kinderen kennis maken met de gehandicaptensport. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan gezondheid en de noodzaak van bewegen en gezonde voeding, ook op school.

Campagne
Bekende personen zoals Johan Cruijff, Natasja Froger, Richard Krajicek, Annemarie Jorritsma, Edwin Rutten en Ruud van Nistelrooy ondersteunen de actie.
Bij SBS6 is vanaf zaterdag 26 april om 20.00 uur het programma 'Kinderen Zingen met Sterren op weg naar De-Grootste-Bingo-Ooit' te zien, met ook informatie over de actie.
Mensen die de actie willen ondersteunen kunnen loten kopen via de actiesite. Bijna 600.000 prijzen, waaronder prijzen van Euro 100.000, auto's en reizen, zijn te winnen voor deelnemers aan de actie. Het prijzenaantal loopt op tijdens de actieperiode.
Op 31 mei spelen 36.000 mensen 'De-Grootste-Bingo-Ooit' in het Gelredome.

Burgemeesters
Aan de burgemeesters van alle gemeenten in Nederland is onlangs in het kader van de actie een brief gestuurd (te lezen op www.ikwilbuitenspelen.nl), waarin hen gevraagd wordt mee te werken aan de realisatie van voldoende speelruimte voor kinderen in hun gemeente. Als de gemeenten zorgen voor plekken, dan doen de samenwerkende organisaties met de actie hun best voor de rest. Tot nu toe reageerden meer dan 220 gemeenten op de brief, waarvan bijna 50% positief tot zeer positief. Deze gemeenten willen drie procent van de bebouwde omgeving bestemmen als speelruimte. De overige gemeenten willen deze norm in de toekomst gaan invoeren of hebben ander beleid ontwikkeld om tot voldoende speelruimte te komen. Op de website wordt op een kaart weergegeven wat de reacties van de gemeenten zijn. Links: http://www.ikwilbuitenspelen.nl/pers