Evangelische Omroep

VERJAARDAG QUEEN ELIZABETH

Blauw Bloed, zaterdagavond 19:35, Nederland 2. Presentatie Jeroen Snel

Aanstaande zaterdag in het royaltyprogramma Blauw Bloed de 82ste verjaardag van Queen Elizabeth, die maandag in besloten kring werd gevierd. In deze uitzending aan koningshuisdeskundige Peter Brusse de vraag wat voor Elizabeth de hoogtepunten waren in het afgelopen jaar. Verder de ophef over prins William die onverwacht met een Chinookhelikopter van de luchtmacht een bezoek bracht aan het ouderlijk huis van zijn vriendin, Kate Middleton.

Verder in Blauw Bloed een verslag van het bezoek dat koningin Beatrix dinsdag bracht aan de vernieuwde wijk Roombeek in Enschede. Deze wijk werd in mei 2000 getroffen door de vuurwerkramp. De koningin maakte er dinsdag een wandeling en opende cultuurcentrum 'Het Rozendaal'. Dit gebouw staat symbool voor de wederopbouw van de wijk. De koningin bezocht Roombeek al eerder. Direct na de vuurwerkramp toen zij namens het Nederlandse volk blijk gaf van groot medeleven.

Eerder deze week volgde Blauw Bloed de koningin bij de viering van het 300-jarig bestaan van de Anglicaanse kerk St. Mary's in Rotterdam. Precies 50 jaar geleden was de koningin ook in deze kerk, met koningin Elizabeth die een staatsbezoek aan ons land aflegde.

In de serie over koninklijke onderscheidingen dit keer de 'Orde van de Kousenband'. Eén van de oudste Europese onderscheidingen. In 1989 werd koningin Beatrix geïnstalleerd als lid van deze orde. En deze week werd prins William opgenomen in de 'Orde van de Kousenband'.

Tot slot het tweede deel van 'De Oranjeroute'. Blauw Bloed reisde met koningshuisdeskundige Bearn Bilker door Duitsland langs steden en plaatsen die nauw verbonden zijn met het Huis van Oranje-Nassau. Dit keer Bad Arolsen. De geboorteplaats van koningin Emma. We bezoeken het prachtige slot Arolsen, dat ooit ontworpen werd door de beroemde architect Rothweil en ook wel liefkozend het Versailles van Hessen wordt genoemd.


---
Noot voor redactie,