Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerp Het Vizier, zondag 27 april 2008, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

Weinig toekomst voor een islamitische partij
Onlangs stelde Mohammed Rabbae dat het tijd wordt voor een islamitische partij in Nederland, die tegenwicht kan bieden aan "populisten en islamracisten als Rita Verdonk en Wilders". De Nederlandse Islamitische Omroep liet onderzoeken of er draagvlak bestaat voor het creëren van zo'n partij onder moslims in Nederland. Aanstaande zondag in Het Vizier de uitkomsten van het onderzoek en een reactie van onder andere Naima Azough (GroenLinks), Coskun Corüz (CDA) en Samira Bouchibti (PvdA).

Herhaling op zaterdag 3 mei, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Onderwerpen De Horizon zaterdag 26 april 2008, tussen 19.30 en 20.10 op Radio 5.

Weinig toekomst voor een islamitische partij
Onlangs stelde Mohammed Rabbae (Landelijk Beraad Marokkanen) dat het tijd wordt voor een islamitische partij in Nederland, die tegenwicht kan bieden aan "populisten en islamracisten als Rita Verdonk en Wilders". De Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) liet onderzoeken of er draagvlak bestaat voor het creëren van zo'n partij onder moslims in Nederland. Het resultaat lijkt niet bemoedigend voor Rabbae's idee. In De Horizon enkele van de opvallende uitkomsten.

Thuis bij de Marokkaan
Auteur Hannah Ero verbleef jarenlang tussen verschillende Marokkaanse gezinnen in Nederland. Ze voerde gesprekken over de islam, zag één van haar vrienden steeds meer terugkeren naar 'de zuivere islam' en deed mee aan de vrouwenpraat van de Marokkaanse dames. Ero's conclusie: "Marokkanen zijn veel opener en gezelliger dan de volbloed Nederlander".

Hadith
De belangrijkste bron in de islam, na de Koran, zijn de overleveringen van de profeet Mohammed, de hadith. Het is één van de pijlers waarop het islamitisch recht stoelt. Maar vaak is het moeilijk te zien binnen welke context de meer dan 600.000 ahadith ontstaan zijn. Islamkenner Bahauddin Budak licht dit toe.