Ingezonden persbericht

WIC Nieuwsbrief voor wijnprofessionals

Prijswinnaars kunstwerken bij Jubileumexpositie t.g.v. 25 jaar Wijnmuseum

PERSBERICHT

In het kader van het 25 jaar bestaan van het Nederlands Wijnmuseum Arnhem wilden wij een totaal nieuwe soort tentoonstelling organiseren. In samenwerking met studenten van ArtEZ, de hogeschool voor de kunsten in Arnhem, willen wij met deze expositie 'Kunst in Duigen' een nieuwe brug slaan tussen kunst en wijn.

Wijnmaken is kunstzinnig handwerk. Dat geldt zeker ook voor het maken van wijnfusten en voor het creëren van een kunstobject. De studenten van ArtEZ hebben de opdracht gekregen om wijnvaten op een kunstzinnige wijze te bewerken, waarbij zij hun artistieke visie en kwaliteiten de vrije loop konden laten. Het ruwe materiaal bestond uit fusten van 225 liter inhoud, 'okshoofd' genoemd in het Nederlands, 'barrique' of 'pièce' in het Frans. De creaties van deze studenten zijn beoordeeld door een professionele jury.

De jury bestond uit dr. Jan Vaessen; directeur Openluchtmuseum en voorzitter, Egbert Philips; beeldhouwer, Johan Paape; directeur JP Tamminga; vormgeving, druk en belettering én Gerth van Roden; fotograaf en conservator van het wijnmuseum.

Zij waren onder de indruk van de werkstukken die werden ingezonden voor de competitie uitgeschreven door het Nederlands Wijnmuseum, bij gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum. De opdracht was heel vrij en liet, zoals ook uit de inzendingen blijkt, alle ruimte voor creatieve benaderingen.

De derde prijs heeft e jury toegekend aan de vuurkorf ontworpen door Wouter Groendijk, de tweede prijs aan de stoel ontworpen door Thijs Bongers én de eerste prijs aan het gedeukte vat ontworpen door Erik Stehmann. Voor het volledige juryrapport verwijzen wij naar de bijlage.

De kunstwerken zijn nog tot eind mei 2008 te bewonderen in het wijnmuseum.



Ingezonden persbericht