Zeehondencreche Pieterburen

Zeehondencrèche schiet te hulp in Rusland

Een aantal weken geleden werd door het WWF groot in het nieuws gebracht dat er problemen waren met zeehonden in de Baltische zee: door de klimaatverandering ging het ijs al heel vroeg smelten, waardoor de bedreigde ringelrob en ook de nog zeldzamer Ladoga zeehond in problemen kwamen. Deze zeehonden krijgen hun jongen op het ijs. Vanuit de dierentuin van Sint Petersburg kwam een noodkreet: men had daar voor het eerst een paar jonge dieren zonder moeder in opvang gekregen. Onmiddellijk is zeehondenverzorger André van Gemmert afgereisd naar Rusland, om de zeer enthousiaste mensen van de dierentuin te helpen om de dieren te redden.

Het sprak zich blijkbaar rond, want op dit moment zijn er al tien jonge zeehonden in de opvang: twee Ladoga zeehonden, een aantal ringelrobjes en ook een paar grijze zeehonden. De Ladoga zeehonden worden totaal gescheiden gehouden van de andere zeehonden, omdat deze zeehondensoort uit het Ladogomeer komt dat geen verbinding heeft met de Baltische Zee.

Op dit moment heeft zeehondenverzorger Richard Dijkema onze André in Rusland afgelost. Er wordt met behulp van het Nederlandse consulaat in Sint Petersburg bekeken op welke manier we assistentie kunnen verlenen bij de bouw van een klein opvangstation langs de kust. Fantastisch dat er toch altijd overal op de wereld mensen zijn die een individu ook belangrijk vinden. Alleen op deze manier krijgt een abstract begrip als "een populatie" toch een gezicht door het redden van een paar zeehonden.

26-04-2008 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart